Deci - stutul mi s-a rupt in mana, eliberand toata cantitatea de antigel aflata in circuit pana la nivelul termostatului.
Dupa racire am dat jos capacul, l-am studiat - am incercat lipirea cu super glue a stutului de plastic operatine cu efect de 25 minute. La primul efort s-a rupt din nou.
Acum caut stut.....dar pana una alta, am decis sa verific si functionarea termostatului si inspectia carcasei. Aceasta datorita faptului ca multi se plang de uzura in zona carcasei. Uzura apare in zona de contact a marginii ciupercii termostatului propriuzis cu carcasa de aluminiu. Diferenta de materile, regimul termic si timpul creaza intr-adevar o anumita uzura in acccea zona.
Efectul?
In cazul in care termostatul lucreaza bine, aveti o intarziere a atingerii pragului optim de functionare a motorului, asta inseamna ca timpul de deschidere la primul prag cel de 92 de grade - creste considerabil. Asta inseamna in primul rand consum mai mare, uzura, iar iarna - asteapta nenica pana se incalzeste de iti vine rau.
Pentru inceput se demonteaza capacul termostatului de pe masina. Operatinea este simpla, eliberanu-se dirul de la senzorul de apa, si colierele celor 3 furtune care se mufeaza in acest capac. Sunt 2 furtune mari - diam 34mm si unul mic diam 15 mm.
Suruburile care tin carcasa sunt in nr de 3, se dau afara cu o cheie torx de 25 parca!
Apoi pentru scoatere termostatului din carcasa am folosit o cutie de plastic din aceea de medicamente - de vitamina Ccu care am apasta ferm dar progresiv pe cele 2 brate( aripioare ale termostatului) - impingandu-l spre fundul sau inauntru carcasei - rotid usor - iese fara probleme....


Se observa cele 2 aripioare ale termostatului
Am taiat apoi o bucata patrata de smirghel granulatie P400 avand grija ca ciupercasa se incadreze in acel patrat

Intepati apoi smirghelul cu axul termostatului la mijlocul patratului. Geometric mijlocul sau centru patratului se afla la intersectia diagonalelor acestuia

apasa apoi cu degetul de jur imprejur pentru a amprenta si cel de-al doilea diametru, care trebuie decupat....

decupeaza pe conturul lasat de amprenta cu o forfecuta de unghii. Fara grija, nu se strica, chiar se ascute si va taia mai bine!

Facand si aceasta decupare - in acest moment smirgelul a ajun lipit de ciuperca de metal - talerul propriuzis al termostatului.

intorci pe spate si tai pe contur.....simplu!

iese asa....

pregatesi niste bucatele de scotch dubluadeziv, eu am folosit din acela uper subtire pentru documente. Am pus patru patratele mici.

asezati apoi termostatul in pozitie de lucru normala - axul trebuie sa intre in orificiu iar talerul sa atinga buza de aluminiu a carcasei. Rotiti usor, fara a apasa la ineput foarte tare, pana prideti miscarea. La inceput smirghelul de 400 va fi mai batos, tinde sa se infiga in material, de aceea trebuie luat usor , cursiv. Nu va grabiti si o sa prineti singuri miscarea....



se poate si uda putin smirghelu pe parcurs - se poate observa inelul care luceste - asta inseamna ca scaunul termostatului se calibreaza din nou. Mai mult, puteti folosi granulatii diferite pentru o mai buna asezare a talerului in suport. Eu am folosit P 400 si P1000.


Dupa ce considerati - vizual ca scaunul s-a ajustat si sunteti multumiti de rezultat, fixati termostatul prin apasare pe aripioare si rasucre, astfel incat sa intre in lacasul lui.
Proba o faceti incarcand compartimentul unde sta termostatul cu apa de la robinet. Daca apa sta si nu se pierde sau se pierde foarte usor sub forma de picaturi - ati reusit sa revitalizati carcasa termostatului. Rezultatul va fi viizbil. Garantat!
O alta metoda ar fi suflarea de aer pur si simplu cu gura pe stutul furtunului gros - din lacasul termotatului. Daca nu puteti sufla sau suflati cu greutate mare - sunteti castigatori!
Ideea este ca marginea termostatului sa pasuiasca cat mai bine in acel guler de aluminiu. De fapt acest termostat sta in lacasul lui precum o supapa in scaunul sau.
Cu cat termostatul inchide si deschide mai bine, cu atat functionarea motoruli in parametii optimi este garantata.