Mai este un topic
"cuplu vs putere" inchis din cauza "poluarii". Acolo sunt in primele pagini doi-trei care chiar stiu fizica si explicau foarte tehnic cum ideal e sa ramai in plaja de cuplu maxim, insa in general parerile erau impartite. In plus zicea cineva ca a schimbat vitezele pe la cuplu maxim dar i-a crescut consumul (vezi citat).
Pe mine (si nu numai) m-ar interesa cum sa consum cat mai putin, nu neaparat cum sa accelerez mai tare.
ToX a scris:eu am alta parere. de ex la c20xe , cuplu maxim e la 4000 si ceva de ture parca, este foarte sus. daca ar fi sa schimbi la turatia aia sigur nu consuma mai putin decat daca as schimba la 2200, 2500 rpm, care zic eu ca turatia ideala la motorul meu. De ce credeti ca fabricantul spune in cartea masinii cat consuma la 90km/h ? de ex la mine la calibra, in carte scrie consumul urban, consumul extraurban, mixt, si la 90km/h.
Ursu/\82 a scris:Mda , foarte nemultumit.Am facut testul de a schimba mai sus un pic de cuplu maxim si m i-a iesit in felul urmator: 41litri /461Km. din care 170 km au fost afara cu o viteza de maxim 110km/h, restul in oras.Faceti voi un calcul la cat s-a dus in oras, 11-12l/100km.Acum urmeaza testul 2.Schimbat vitezele la 2500rot, pana acum am schimbat la 3000, cuplu maxim fiind 2800 cu toate ca pe cartea tehnica care o am eu scrie 2600.Rog si pe altii care arata consumul instant sa ne faca si noua niste teste.
Da, si in manualul Opelului meu Corsa C Z10XE 2001 (pe care nu il mai gasesc pe net) scria ca pentru consum optim de benzina turatia sa fie intre 2000 si 3000 rpm (cred ca se refereau la viteza constanta, nu si la schimbatul vitezei, ca eu daca schimb la 3000 scade parca o idee sub 2000 😉). Si mai scria expres faptul ca daca se merge o periada mai lunga de timp cu viteza de 50 km/h se recomanda viteza a 4-a pentru consum mai bun de benzina.
La masina mea am asa: 50km/h in a 3-a: 2500 rpm iar in a 4-a ~2100.
Plus ca sa schimb la 3800 (din cate inteleg acolo ar fi cuplul maxim) ar insemna sa merg cu a 2-a (de ex) pana la 50km/h 😶
Asadar nu vad ca manualul sa-mi recomande sa schimb la 3800 rpm... Tot nu m-am lamurit care-i treaba