Treaba (modificarea tipului de compresor) nu este nici cea mai simpla, nici cea mai complicata, si da, se poate face in mai multe variante de lucru.
In principiu, implica modificari hardware (trasee/fire, siguranta, releu) si modificare software (declararea in ECU, UEC si ECC a tipului de compresor).
Cred ca s-a mai discutat si pe aici, deci merita folosita functia de cautare.
Cum spuneam, modificarea hardware se poate face in mai multe moduri, sa zicem "ca la carte", adica modificarea instalatiei intocmai ca la masinile care au venit din fabrica cu un astfel de compresor, sau chiar si ceva mai "romanesc", modificarile sa fie facute in afara UEC, folosind doar intrarile si iesirile acestuia.
Una din variantele "ca la carte", este prezentata intr-un material de la NRF
https://e1.pcloud.link/publi...YoH2DVeNpkkr48Phk . Acest material insotind un compresor nou, cu ambreaj, care urmeaza a fi montat pe o masina care a venit din fabrica cu compresor cu electrovalva.
Pe scurt, modificarea este necesara din cauza modului de comanda a celor doua tipuri de compresor.
- Compresorul cu ambreaj este comandat pornit / oprit, adica cu 12V sau 0V;
- Compresorul cu electrovalva este comandat in PWM (comanda variabila), pentru a obtine presiune variabila, in functie de necesitate.
Tocmai de aici provine defectarea compresoarelor cu ambreaj. Atat timp cat instalatia solicita presiune mare, tensiunea pe bobina ambreajului este mare, deci ambreajul este cuplat. Pe masura ce sistemul vrea sa reduca presiunea, micsoreaza tensiunea pe bobina, aceasta permitand ambreajului sa alunece si acesta se distruge termic. (explicatia este in termeni populari, pentru a fi inteleasa)
P.S. Mare atentie la polaritatea tensiunii in mufa ! Se masoara tensiunea, inainte de a cupla mufa in compresor, pentru a respecta polaritatea recomandata pentru compresor.