M-am saturat sa astept dupa altii si am luat situatia in mana 😊
Pt inceput am desfacut mufa de pe motor si am inceput masuratorile "pe rece".
De la toti pini din mufa ieseau fire: ROSU, ALBASTRU-VERDE, ALBASTRU-ALB. (Precis cu stiu de la ce pini ce culoare vine).
Pinul din mijloc(S) ce cu motorul oprit(presiune 0) conduce cu masa senzorului.dupa masurarea mufei a rezultat ca ea duce pana la bord(ceasuri) si mai precis la pinul 15 Astra F(din mufa cu 16pini,aia cea mare), iar la Kadett E la pinul 7(daca tin bine minte) firul are cularea ALBASTRU-VERDE.
I - din mufa mergea pe masa!
P - Baterie!
Dar aceste pot induce in eroare deoarece se pot imparti sau trece prin ceva consumatori si sa indice valoarea consumatorilor(ex. ECU).
Deja eram tare incurcat,inainte sa fac masuratorile eram aproape sigur ca pinul (S) din mijloc este masa(firul comun) dar efectuand cateva teste cu senzorul sub presiune alte valori au aparut....
Pe masina nu aveam cum face teste deoarece nu am sant ca sa ma bag sub masina!
Am luat
compresorul care debita o presiune maxima de 5bari(suficient pt test)!
Deci am prins in menghina senzorul cel vechi si am apricat presiune la intare!
Pinul din mijloc (S) fara presiune indica 'contact' cu masa(carcasa senzorului) cand aplicam presiune pe loc se intrerupea(functiona ca si un intrerupator),deci acest pin duce spre martorul presiune ulei!
Ceailalti 2 pini (I si P) nu aveau continuitate cu masa sau cu pinul din mijloc(S) fara presiune nici cu presiune.
Dar intre ele aveau continuitate la aplicarea presiuni pe senzor si nu continuitate de intrerupator(DA/NU) ci cu cat crestea presiunea cu atata scadea rezistenta(adica conducea mai bine,ca si o rezistenta variabila...potentiometru).
Din culorile de pe cele 3 fire din mufa ce ies rezulta:
ROSU = tensiune alimentare(nu stiu cati V ca nu lam masurat)
ALBASTRU - VERDE = avand in vedere ca are aceeasi culoare ca si cel din mufa ceas bord doar pinul S trebuie sa fie si mai precis intrerupator ce duce la martor.
ALBASTRU - ALB = aces fir ramane liber si nu poate fi decat iesirea pt ceas presiune ulei.(dar intrebarea de 10 puncte unde se afla capatul celalat?)
Din astea rezulta ca ceasul primeste semnal pozitiv(adica tensiune pozitiva).
Si unde duce acel fir(albastru-alb)?ce mai poate alimenta ca sigur trece prin ceva deoarece are legatura cu mai multi pini din mufa ceas bord (ECU!)..... dar la prima vedere din schema ecului nu iesi nici o legatura?
Ceasurile LCD de la kadett GSI ce senzori utilizeaza?ce culoare are firul ce duce la afisarea presiuni?
Inca raman mistere dar in mare deja am o imagine cum functioneaza acest senzor!