To maddan:
Sa constatat experimental ca la un motor care este supus multor porniri si opriri (exploatare in ciclul urban) cantitatea de depuneri pe injectoare este mult mai mare decat la alte motoare. De ce? Deoarece temperatura din zona motorului face ca acea ultima picatura (urma) de benzina care ramane dupa ce motorul a fost oprit pe capul injectorului sa se evapore rapid iar in urma ei sa ramana anumiti componenti din benzina care se vor depune si forma acea calamina. Ganditi-va, ca o analogie, la acele urme albe care se vad pe un pahar de apa dupa ce picaturile de apa se evapora. Ceva de genul asta se intampla si la injectoare. Si un pic de calamina acum, un pic maine si uite asa pinul injectorului nu mai etanseizeaza corect si.... E adevarat ca in benzina ar trebui sa existe, adaugati din rafinarie, anumiti aditivi care sa curete la o noua pornire acele mici depuneri de la oprirea precedenta dar...
Un motor uzat, la care compresia a scazut, va accentua simptomele cauzate de un injector care picura.
In cazul tau, deoarece este identic cu cel pe care l-am avut ceva timp in urma, inclusiv timpii de pornire, as putea pune pariu ca e de la un injector care picura... La cald nu miroase si a benzina nearsa dupa ce porneste?
Ai putea face niste teste scotand mufele de la injectoare, demontand rampa de benzina de pe pozitie lasand in schimb turul, returul si injectoarele pe ea si apoi, cu injectoarele in aer alimentezi separat pompa de benzina. Conform tolerantelor, in cel mai rau caz, de la orice injector nu trebuie sa picure mai mult de o picatura pe minut. Se va curata/inlocui (in functie de buget) injectorul cu problema. Oricum e treaba de service, nu prea se preteaza sa faci testul in spatele blocului in timpul liber 😊
To eu:
Daca nu este miros de benzina, dar cand pornesc cu motorul cald moare daca nu o accelerez, poate fi aceeasi cauza (leaky injector)?
Nu neaparat. Poate fi si o IAV (idle air valve) putin blocata/gripata/murdara/defecta. Demonteaz-o si curat-o cu putina solutie de curatat carburatoare apoi greseaz-o inauntru cu putin WD40. Apoi curata si contactele, si ei, si conectorului ei.
IAV este acea piesa ca un tub metalic din care pleaca doua furtune mai groase care sunt conectate unul inainte si unul dupa corpul in care este clapeta de acceleratie.
Aici nu am inteles niciodata firma Opel pentru ceea ce a facut... Eu l-as numi "downgrade". Acest IAV, pe scurt, este o supapa comandata electric prin care este luat aer dinainte de clapeta de acceleratie si este adus dupa clapeta de acceleratie. In acest fel computerul de injectie poate accelera sau decelera motorul ca si cum ai apasa tu pe clapeta de acceleratie. Pe vremuri se foloseau IAV-uri cu doua bobine inauntru (deci 3 pini de conexiune), una tragea sa deschida si una tragea sa inchida supapa dinauntru. In functie de cat curent se aplica uneia si celeilalte bobine supapa se stabiliza intr-o pozitie intermediara. Ca si cum 2 persoane sunt la o usa si amandoua trag de clanta, una dintr-o parte si una din cealalta. In functie de cum trag, usa va sta intr-o pozitie intermediara. In felul acesta, chiar daca supapa este murdara sau usor gripata, efortul suplimentar de deschidere sau inchidere este suportat de ambele bobine. Daca una trage mai greu intr-un sens din cauza murdariei si cealalta va trage mai greu in sens opus si in acest fel supapa va functiona corect si cand este murdara.
La noile IAV-uri se foloseste o singura bobina (deci 2 pini de conexiune) si un arc care aduce supapa la pozitia inchisa de repaus. Bobina este comandata in impulsuri si in functie de cat de mult e comandata, va invinge mai mult sau mai putin tensiunea din arc. Acum imaginati-va. Daca supapa este murdara/gripata, aceasta rezistenta suplimentara se va aduaga la cea a arcului si bobina va trage mai greu sa deschida. Ca sa nu vorbesc de faptul ca revenirea la pozitia initiala, la fel va fi ingreunata.
Cine stie, poate ca mecanicii plangeau ca nu mai au ce repara sau economie de material....
Iar am vorbit prea mult... 😊