in 100 % din cazuri caloriferele de rek b,c, d curg dupa 15-20 de ani . Problema este constructiva , radiatorul este facut din fasii de tabla de alama ambutisate si cositorite pe muchii , invariabil cositorirea se mananca indiferent daca ai mers cu
antigel sau apa , din 3 masini pe care le am la toate a curs radiatorul . Remedii :
1. Se ia radiatorul si se duce la Radiatorul Brasov - se inlocuieste miezul si se pastreaza bazinele --> avantaje : se potriveste la locul lui perfect , o sa tina 100 de ani . Dezavantaje : incalzeste mai putin deoarece are aripioare mai rare ( dar merge , face fata chiar in conditii de temperaturi exterioare de sub -5...10 grade )
2. Se monteaza un radiator de calorifer NOU de VW PASSAT B5 sau B5.5 ( 1998-2005) , se reteaza din tevile de plastic cca 30 mm . Problema ca acesta e mai subtire (30 fata de 50 mm original) insa lungimea si latimea sunt identice ! Diferenta de grosime se aranjeaza pe margini cu burete rotund de izolatie pexal ( diam interior 20 mm) . Se monteaza ansamblul la loc perfect -> se vor folosi 2 furtune de calorifer de Dacia cu cot la 90 grade . Avantaje : Caldura mult mai mare decat cu cel original , mai usor cu cca. 1,5 kg ( caloriferul de passat este din aluminiu si are lamele foarte foarte dese ) , nu are probleme pentru 7-10 ani in functie de antigelul folosit , nu se infunda - are tevi rotunde in sectiune , incalzire rapida in masina , e mai ieftin cca. 70-90 RON fata de 120 -140 RON cel refacut la BV. Dezavantaj .................nu e original (dar nu mai spuneti la nimeni ) .
Obs : Eu am efectuat modificarea asta , dureza maxim 2 ore si da rezultate imediat . Avantajul este ca fiind din aluminiu se incalzeste fff rapid , practic in 5 minute incepe sa fie caldura in masina . Caile de apa interioare fiind mai generoase , apa circula mai usor si nu mai apar depuneri pe pereti care sa micsoreze transferul termic .
Asta e , acum voi alegeti cea mai buna cale .
My one cent advice !