Ai uitat parola?

1. Home
  2. Opel Astra
  3. Astra G
  • Titi90

• Mesaje scrise: 4
  • Masina: Astra Sedan 2003
  • Status: Offline
  • Cont inregistrat: 07 Sep 2024

• Mesaj Privat
Buna ziua! Mi s-a ars siguranta de 7.5A (cea care corespunde pt. mp3 playerul masinii). Problema este ca acum mult timp mi s-a ars siguranta de 7.5 A pt. lumini, si am schimbat-o, asadar acum in set nu mai am alta de 7.5 ....si fiind weekend nu am de unde sa cumpar pana luni. Intrebarea mea este: stiu ca daca pun a siguranta mai mare pt. mp3 player, gen una de 10A in loc de 7.5A, practic suprasolicit instalatia electrica a masinii si daca dau volumul prea tare supraincalzesc firele si risc sa iau foc... dar daca provizoriu pun o siguranta mai mica (de 5A, in loc de cea de 7.5A arsă), teoretic nu ar trebui sa se intample nimic... adica mp3 playerul scoate 4x20W RMS cu siguranta de 7.5A. Watt-ul este Volt ori Amper. Daca scoate 4x20W RMS cu o siguranta de 7.5A, cel putin dpdv teoretic n ar trebui sa se intample nimic rau cu siguranta de 5A in locul celei de 7.5 ....ci decat sa scoata mai putini wați mp3 playerul.
4x20W RMS cu o siguranta de 7.5A, asta inseamna ca ar scoate maxim 4 x 13.3 W RMS la volum maxim cu o sig. de 5A.

Ce ziceti? Am dreptate? Sau ar trebui sa astept pana luni si sa imi cumpar o siguranta de 7.5A luni....si sa nu pun pana atunci una de 5A, provizoriu?

MODEL: Astra G 2003 (Sedan)
Skip ads

• Giucfli

• Mesaje scrise: 142
  • Masina: Astra 2013 A20DTH
  • Cont inregistrat: 26 Sep 2012

• Mesaj Privat
Poti pune linistit una de 5 A , singurul lucrul pe care il risti e sa se arda mai repede decat cea de 7.5 A.
Nu condu fara muzica ca dupa incepi sa auzi bucsele, volanta si rstul problemelor pe care le au masinile Smile))))
  • sebage

• Mesaje scrise: 2,599
  • Masina:
  • Cont inregistrat: 15 Jun 2019

• Mesaj Privat
Sunt de acord cu raspunsul dat de colegul @Giucfli, poti pune de 5A sau chiar si de 10A (doar provizoriu).

Felicitari pentru grija si intentia de a pastra totul in parametri! (nu este o ironie)
Acum, trecand peste asta, desi tu ai intentia de a mentine totul cum a fost, odata cu inlocuirea radioului original, s-au produs ceva modificari pe acolo.
La modul general:
- Nimeni nu mai pune sigurante de 7.5A pentru aparate cu amplificatoare pentru 4 (sau mai multe) difuzoare;
- In general, pe partea "audio", instalatia electrica este calculata cu tolerante mai mari, pentru a suporta diferitele variante de echipare;
- Calculul tau este total eronat, din doua motive, anume 1. pentru a furniza o putere utila de 10W (sa spunem), consumul amplificatorului din sursa de alimentare este mult mai mare, pentru ca apar si multe pierderi (randamentul este clar subunitar) si 2. pentru ca amplificatorul nu are cum sa stie cu ce siguranta este protejat circuitul, deci nu va scadea puterea de iesire ci pur si simplu, cand va fi depasit curentul admis de siguranta, aceasta va intrerupe circuitul.
Am scris toate astea, pentru ca poate se va mai lovi cineva de problema si va putea sa citeasca.

In cazul tau, acea siguranta nu protejeaza doar radioul ci si alte circuite (deci arderea ei ar putea sa nu fie provocata de radiou) si cred ca initial ea a fost de 5A (daca ne referim la F21). Aceasta oricum nu asigura alimentarea etajului de putere al radioului ci doar "informatia" ca ai pus contactul.
Daca ne referim la F34, atunci ea alimenteaza doar radioul, partea de putere a acestuia si initial a fost de 20A.
Ar mai fi o varianta, ca atunci cand a fost inlocuit radioul original, sa se fi facut ceva modificari pe la alimentare si deci actualul mp3 sa aiba alimentata si partea de putere prin acea siguranta "mica".
  • Titi90

• Mesaj Privat
@sebage, da este vorba de F21. Eu am zis sa nu modific nimic.... masina fiind cumparata de mine acum 13 ani, de la tip care aducea masini din Olanda. Si am zis ca dacă cea arsa este de 7.5A... sa pun tot una de 7.5A, avand in vedere ca de 13 ani a mers fara nici o problema!
Multumesc frumos pt. raspunsuri, @sebage si @Giucfli! Am pus siguranta de 5A, provizoriu pana luni de dimneata (si este intr-adevar cum spuneti voi.... vad ca volumul nu e influentat: in sensul chiar si cu siguranta de 5A, dau volumul la 50% si se aude la fel de tare ca si atunci cand era siguranta de 7.5A)
Si luni dimineata o sa cumpar un nou set de sigurante si o sa o inlocuiesc pe aceasta de 5A, tot cu una de 7.5A!

• Titi90

• Mesaj Privat
Si... inca o intrebare @sebage : ai spus ca F21 era initial de 5A, si F34 de 20A. La opelul meu F21 este de 7.5A si F34 de 30A. De 13 de cand am luat-o si apoi am schimbat Track Playerul stock al masinii, cu un mp3 Player Kenwood... chiar daca sigurantele de pe F21 si F34 puse de proprietarul initial al masinii din Olanda (ma indoiesc ca tipul care a adus-o in Romania, sa fi umblat el sa schimbe cele 2 sigurante cu unele de valori mai mari) ... chiar daca sigurantele de pe F21 si F34 puse de proprietarul initial al masinii din Olanda sunt de valori mai mari (F21 in loc de 5A a pus de 7.5, iar F34 in loc de 20A a pus de 30A), avand in vedere că de 13 ani nu s-a intamplat nimic.... in sensul Smile)) nu a luat foc instalatia electrica a masinii Smile)) , cred ca nu are nimic ca las sigurante tot de valorile astea (7.5A pe F21, si 30A pe F34), nu?
  • sebage

• Mesaje scrise: 2,599
  • Masina:
  • Cont inregistrat: 15 Jun 2019

• Mesaj Privat
F21, in functie de dotarile masinii, este posibil sa fi fost de 5A sau de 7.5A. Aici chiar nu vad o problema.
F34, mi se pare putin cam mult 30A. Nu sectiunea firului o vad cu probleme ci ma gandesc la suprafata de contact a pinului din mufa de intrare in MP3, insa sunt 99% sigur ca are si aparatul (MP3-ul) siguranta lui, tocmai pe partea de putere, asa ca ai putea sa o "uiti" asa cum este.
  • Mr.Opel

• Mesaje scrise: 2,363
  • Masina: Astra 2001 Y17DT
  • Status: Online
  • Cont inregistrat: 15 Apr 2004

• Mesaj Privat
E posibil să ai siguranta de rezerva deasupra primului rand, vezi imaginea de mai jos

• Titi90

• Mesaj Privat
Oricum, nu ascult niciodata muzica la maxim! De regula la 70% din puterea Mp3 Playerului (așadar, vorba ta @sebage... probabil de-asta chiar dacă e o siguranță de 30A, în loc de cea stock de 20A... de asta nu am avut nici o problemă în acești 13 ani)!
Am urcat odată volumul treptat, treptat... și am observat că până la maxim un 77%-78% din volum se aude O.K. (bași adânci + înalte nederanjante), la un volum de peste 77%-78% înaltele zgârie la ureche și bassul se aude ca și cum s-ar amesteca joasele cu înaltele.... nu știu cum să vă explic exact [probabil unde Kenwood-ul scoate 4x22W RMS in 4 ohmi, iar cele patru difuzoare stock ale masinii scot 4x20W RMS in 4 ohmi], oricum să ascult muzica la 70% din capcitatea amplificatorului mp3 playerului Kenwood e mai mult decât O.K. ... adică-s melodii de bass pe care-mi zbârnâie până si oglinda centrală a mașinii, nu doar cele două laterale.

Vă multumesc frumos pt. raspunsuri, @sebage si @Mr.Opel.
Skip ads

1. Home
  2. Opel Astra
  3. Astra G

Intra in ClubOpel!

check Cea mai mare comunitate Opel
check Intalniri locale
check Skip Ads
check Vinzi/Cumperi
check Gratuit pe viata

CO+FB CO+FB CO+YT CO+IG CO+TWTR