Sudul Italiei, un exemplu concludent
Ceea ce nu stie conducatorul „Transporturilor” este ca pina si state europene bine echipate in infrastructura au tinut cont de nivelul de trai al cetatenilor lor. Cel mai bun exemplu aici este Italia, care - desi si-a concesionat autostrazile unei puzderii de companii specializate – a mentinut accesul liber in cazul retelei din sudul tarii, tocmai din respect pentru discrepanta financiara nord/sud existenta in Cizma.
2,5 milioane, un drum pina pe Litoral!
Mai intii de toate insa, taxele de autostrada presupun si existenta unor autostrazi, in timp ce Romania are doar 200 de kilometri de autostrada veritabila, care se afla departe de standardele occidentale. Facind un calcul sumar, un drum dus-intors Bucuresti – Constanta (atunci cind acest tronson de autostrada va fi complet), va insuma 500 de kilometri si s-ar traduce prin costuri suplimentare de 25 de euro (circa 85 RON). Adaugind la acestea combustibilul necesar, care costa intre 150 si 200 RON, reies costuri absolut ridicole pentru un simplu drum la mare.
Ce se intimpla in Europa?
Taxele de autostrada reprezinta o inventie nascocita de elvetieni in urma cu citeva decenii bune. Baietii din Tara Cantoanelor au inventat vinieta, ca modalitate de taxare anuala sau, in cazul turistilor, pe perioade reduse de timp. O metoda ce a facut purici si in celelalte tari europene. Austria, bunaoara, propune o taxa modica de 70 de euro pe an sau 10 euro pe luna pentru vinieta nationala obligatorie pe autostrazi, iar Cehia si Slovacia propun sisteme similare, insa la tarife de la jumatate in jos. Franta si Italia au un regim special de autostrazi. In Hexagon, exista doua tipuri de astfel de taxe, cu vinieta, respectiv la numarul de kilometri, in functie de autostrada aleasa. In Italia, nu mai putin de 24 de companii detin concesiunile de autostrazi si taxeaza, in consecinta, diferit, cu mentiunea ca rutele din Mezzogiorno sint gratuite, tocmai din cauza diferentei de nivel de trai intre nord si sud. Germania, in schimb, a ramas fidela politicii sale, de a nu taxa autoturismele pe autostrazi, ci numai transportatorii (cu o suma, de altfel, modica pentru companiile specializate: 12,5 euro/100 km). In rest, cu 3,7 euro/100 km Ungaria poate parea exemplul cel mai apropiat de noua gaselnita mioritica; insa salariul minim al vecinilor de la vest este de doua ori si jumatate mai mare decit cel al romanului nevoias!
Taxele de autostrada in tarile UE
Tara Valoarea taxei* Salariul minim lunar (in euro)
Germania 0 1.170**
Franta 6,7 euro/100 km 1.218
Italia 4-15 euro/100 km 1.261**
Austria 70 euro/an 1.000***
Cehia 30 euro/an 275
Slovacia 12 euro/an 207
Polonia 0 232
Ungaria 3,7 euro/100 km 254
ROMANIA 3-6 euro/100 km 101
*pentru automobile
**nu exista salariu minim lunar, ci doar orar. Cifra reprezinta calculul a 23 de zile lucratoare (8 ore pe zi). Salariile minime lunare in Germania, Austria si Italia sint reglementate de conventiile colective de munca, pe ramuri de activitate.
***nu exista salariu minim lunar, ci doar orar. Cifra reprezinta propunerea Parlamentului austriac.