Cum nici un service nu se incumeta la o asemenea lucrare mi-am luat inima in dinti.
Dupa mai bine de un an de documentare si cautari am reusit sa montez climatronicul. Initial pornisem de la ideea de a monta doar AC. Pe masura ca avansam cu cercetarile si cautarile de piese am realizat ca diferentele de investitie si de manopera nu sunt f. mari. Spre deosebire de cei care transforma AC-il in climatronic eu am mai avut o groaza de piese de achizitionat si o tona de manopera in plus de executat.
Iata o lista sumara cu toate piesele necesare in compartimentul motor :
- compresor cu tot cu suportul si suruburile de prindere plus mufa de alimentare a bobinei sale
- curea de accesorii si rola de ghidare accesorii
- radiator (cel din botul masinii)
- ventilator cu tot cu mufa
- senzor presiune freon
- conducte freon ce se afla in compartimentul motor cu toate clemele si suruburile de fixare
- ECM (unii ii zic calculator de clima), cu tot cu mufele de iesire din acesta si cu suportul de fixare
- o siguranta de 80A si doua de 40A care alimenteaza ventilatoarele
In interiorul masinii am montat urmatoarele piese:
- ansamblul aeroterma (grup de caldura sau tulumba, cum ii mai zic unii) care contine radiatorul de incalzire cu antigel, radiatorul de racire cu freon, motorul de ventilatie, servomotorasele de dirijare a aerului de amestec cald/rece si de recirculare
- senzorul de intensitate a razelor solare
- butoanele de comanda climatronic
- consola in care se introduce comanda care spre marea mea bucurie a venit cu o frumusete de GID montata pe ea. Motiv de munca si investitie suplimentare caci am luat apoi si NCDR1100 care sa comande GID-ul.
Cam astea ar fi piesele. Din nefericire pentru mine nu am avut de unde sa procur o instalatie electrica pentru exterior si una pentru interior corespunzatoare dotarilor pe care le vroiam. Am fost nevoit ca la fiecare piesa ce se conecta la instalatia electrica sa tai mufa de pe masina donoare si apoi sa recostitui cu ajutorul TIS-ului si cu un km de cablu schema originala. Am folosit cablu cu sectiunea indicata in TIS, presa de papucit/sertizat, cositorit dupa caz, termocontractibil etc. Munca titanica...
Am sa scurtez descrierea operatiunilor ca sa nu va plictisesc. Ca idee cred ca intreaga manopera a durat puse cap la cap vreo 40 ore. La operatiile mai dificile m-a ajutat un bun amic caruia ii multumesc si pe aceasta cale.
Operatiunea a inceput prin montarea compresorului, radiatorului, ventilatorului, conducte, ECM, senzor presiune si cablarea acestora. A fost necesara reprogramarea ECU ca sa comunice cu ECM.
A urmat apoi demontarea bordului si extragerea vechiului ansamblu aeroterma. Deoarece masina nu a avun AC am fost nevoit sa practic o gaura in tabla caroseriei prin care sa iasa conductele de freon si furtunul de condens. Usor de zis greu de facut in pozitia aceea. Am montat aeroterma noua, consola, panoul de comanda si senzorul de pe grila si apoi a urmat o alta repriza de cablat. Acelasi lucru s-a intamplat si cu NCDR1100 si cu GID-ul.
Totul s-a montat la loc cu grija si atentie. Nu mi-a ramas nici o saiba sau piulita. Bordul e f. bine fixat si nu scartaie nimic. E chiar mai "silentios" ca inainte de transplant.
Incarcarea cu freon si ulei a instalatiei m-a condus la momentul in care prima adiere de aer rece si-a facut simtita prezenta. Supersenzatie dupa atata munca...
A fost necesara activarea GID-ului cu tech2 cu care m-a ajutat colegul maiandrei.
Daca are cineva intrebari despre ce si cum functioneaza va raspund cu placere, fiecare fir, conducta, surub etc a fost montata numai dupa ce am inteles care ii este rostul. Probabil v-ati dat seama ca sunt pasionat de domeniu...
Am facut peste 10.000 km de la aceasta operatiune si totul este perfect. Functia de dezaburire este fantastica.
Foarte prost stau la capitolul poze. Nu prea am avut rabdare sa fac poze in timp ce lucram iar cele cateva poze facute cu telefonul s-au pierdut. Atasez cateva poze cu finalul lucrarii.


