In primul rand trebuie spus ca orice ulei de motor se schimba la un anumit interval sau la un an, dar sa nu fie depasit intervalul de schimb. Dpmdv, un interval rezonabil de schimb in RO, e in jurul a 8.000 km urban, 10.000km mixt si 12-13.000 extra (asta pentru uleiuri high quality, la cele medium se mai scade intervalul).
Mai de preferat e un schimb in primavara, decat un schimb inainte de iarna. Iarna de foarte multe ori uleiul nu ajunge la temperatura normala de functionare si se contamineaza foarte rapid, pierzandu-si proprietatile, plus ca folosesti uleiul la vascozitatile date de TDS (technical data sheet) in sezonul cald, decat in sezonul rece.
Ca sa stie toata lumea, full sintetic (adica PAO (polyalfaolefine) sau POE (polyolester)) in ziua de azi nu prea mai exista, dar ca sa dau un ex. de full sintetic, acesta e Penrite 10 Tenths 0w40 care nu se gaseste la noi. Cam asa arata proportiile dintr-un ulei mineral, partial sintetic si full sintetic.

Marea majoritate a producatorilor folosesc (la gamele premium ale lor) baze din ulei HC (hidrocarat), care in ziua de azi sunt considerate uleiuri full sintetice, inclusive in DE (unde acum cativa ani trebuia ca un ulei sa contina 70% baza PAO ca sa fie considerat full). Mai sunt producatori care folosesc la unele sortimente amestercuri din PAO + HC dar si HC + ulei mineral (astea din urma fiind cele semi sintetice sau sintetice).
Vestea buna e ca s-au scos bazele din GTL, care sunt identice cu cele PAO, oferind aceleasi beneficii dar mult mai ieftine de produs. Singurii ca au baze GTL in acest moment, sunt cei de la SHELL (cu tehnologia pure plus) si mai sunt cei de la mobil cu bazele VISOM, care tind spre GTL dar nu sunt ca ele. La noi inca nu se gaseste SHELL cu astfel de baze dar mai mult ca sigur in acest an se vor introduce si pe piata din RO.
Nu cred ca are rost sa mai amintesc de norme, dar asa sumar pot spune ca pentru benzinar e ACEA A3, diesel ACEA B4, diesel cu DPF si benzinar cu TWC, ACEA C3. Plecand de la premiza ca uleiul indeplineste cerintele impuse de ACEA, care sunt niste norme minime pe care uleiul trebuie sa le indeplineasca (HTHS, TBN, uzura axa came, cenusa), acolo unde normele sunt mai performante, ele sunt depasite.
Important de precizat ar fi; acolo unde nu se cere un ulei ACEA C3 (mid saps) sa nu se foloseasca. La fel si faptul ca in motoarele de generatie mai veche, e bine sa nu se foloseasca uleiuri ce contin aditivi solizi. Acesti aditivi sunt mai duri si produc o uzura prematura, pe cand aditivii ZDDP (zinc, fosfor, calciu) sunt mai moi. Motoarele de generatie mai noua sunt 'tari' si nu sunt afectate de acest lucru. Asa ca aici nu e nici o problema sa se foloseasca, e chiar indicat, pentru ca fiind concentratia mai mica de ZDDP (ei protejeaza motorul cand se produce presiunea extrema) ei suplinesc cantitatea necesara pentru o protectie mai buna, plus ca acestia nu produc cenusa si nu sunt toxici.
Pentru cei cu un condus preponderent urban, recomand sa foloseasca un ulei subtire in pofida unuia mai vascos (bineinteles ca asta acolo unde motorul are o uzura normala), cea mai mare uzura a motorului e in primele minute de functionare. Chiar si la un consum mai mare de ulei, recomand un ulei 5w40 un pic mai vascos decat normal, dar nu 10w40 (asta este punctual meu de vedere). La un motor care consuma ulei foarte mult, nu are rost sa folositi ulei scump, pentru ca ori duceti masina la casat, ori reparati motorul si dupa folositi ceva mai de calitate.
Alegeti uleiul in functie de VI, HTHS, TBN, PP. Cam atat deocamdata, ca deja am scris prea mult si e deranjant la citit. Poate cand am timp, fac un chart la cateva uleiuri high quality si medium quality ce se gasesc pe piata din RO.