Scule folosite:
Setul de becuri ( stânga-dreapta ):
1. Se demonteaza panoul de pe usa. Sunt 5 surube ( torx 25 ), douã vizibile, si trei ascunse cu ornamente de plastic. Mai sunt 6 clipsuri de plastic, 3 pe o parte, 3 pe cealaltã parte. Dupã ce se desfac ºurubele, se trage de panou cu grijã pânã se desfac ºi clipsurile ( la Zafira difuzorul este pe panou, la Astra difuzorul este separat, prins tot cu clipsuri ).
Dupã ce s-a desprins panoul trebuie scos cablul care actioneaza deschidera uºii ( are o clemã de plastic ), mufa de la difuzor, precum ºi mufa din blocul de intrerupãtoare, care are o siguranþã de plastic ce trebuie ridicatã pentru a putea scoate mufa. La capãtul mufei sunt douã siguranþe de plastic, care trebuie presate cu o surubelniþã micã ºi se scoate mufa propriuzisã din locasul de plastic.
2. Acum urmeazã partea cea mai grea. Trebuie pregatit locul pentru bec. La panourile farã lumini ambientale nu existã orificiul pe unde sã pãtrundã lumina in interior, este doar marcat cu o linie dreptunghiul unde trebuie tãiat.
Aºa aratã originalul:
Pentru a tãia bucata marcatã din panou am folosit un cutter. Plasticul este foarte gros, aºa cã am incãlzit lama cutterului pentru a putea tãia mai uºor. Oricum locul este foarte ingust trebuie multã rãbdare. Cred cã a durat 30 minute pânã am reuºit sã decupez bucata marcatã. Cu o pilã micã am ajustat laturile dreptunghiului sã fie perfecte. Iatã rezultatul:
Dacã cineva are panoul cu acest orificiu din fabricã a scãpat de cea mai grea parte a lucrãrii.
3. Dupã ce am rezolvat cu orificiul, trebuie sã pregãtim legãturile pentru bec. Existã maºini la care instalaþia este trasã din fabricã. La mine nu era, de acea am lipit douã fire pe contactele de la bec dupã care am izolat firele. Deoarece becurile se comportã ca niºte LED-uri trebuie verificat care este + ºi -. Dacã le legaþi invers nu vor lumina.
4. In mufa care s-a scos din blocul de intrerupãtoare se cautã pinul 26 ( maro, care este - ) ºi pinul 32 ( negru si este + ). Respectând polaritatea se leagã firele de la bec la cei doi pini. Acest lucru se poate face simplu prin legarea firelor ºi izolarea lor, sau mai greu ( dar mai frumos si mai sigur ) : se scot cei doi pini din mufã dupã care se cositoresc firele de la bec ºi se introduc la loc. Eu am optat pentru ultima varinatã, rezultatul a fost pe mãsurã.
Menþionez cã tot cea ce am scris la punctul 4 se referã la uºa din stânga ( partea ºoferului ). Pe partea dreaptã avem o mufã mai micã cu 6 pini. Avem nevoie de pinul 1 ( negru, + ) ºi pinul 4( maro -).In rest totul este identic.
5. Când suntem gata cu realizarea legãturilor se introduce becul la locul lui ( chiar lângã acel orificiu existã 2 canale de plastic pe care se introduce becul si un mic canal in care intrã siguranþa de plastic de la bec ) dupã care se face o probã: se introduce cheia in contact ºi dupã rotirea in poziþia 1 trebuie sã se aprindã becul. Dacã totul este ok, se pun mufele inapoi la locul lor, se ataºeazã cablul pentru dechidera uºii ºi se potriveºte panoul la locul lui. Inainte de a monta clipsurile ºi surubele de la panou, se verificã dacã funcþioneazã toate comenzile de pe blocul de comandã, dupã care se terminã montarea panoului. Iatã rezultatul:
Nu ºtiu dacã in poze se vede foarte bine, dar in realitate chiar aratã frumos pe timp de noapte.
Cu siguranþã se poate ºi fãrã aceste becuri, este un moft, dar un moft frumos
Cost lucrare: 70Ron ( cele douã becuri originale cu dispersor, suport ºi mufã )
Timp de lucru: cca. 1 orã/ uºã
Mult succes
Cum sa... efectuat de Stefan Tolos