Salutare, Sunt in scotia, undeva mai sus de Edinburg, in Rosyth, acum 3 saptamani am achizitionat o masina si cred ca urmatoarele informatii in completarea la ce a scris cozmino, v-ar putea fi de folos:
Ce nu comentez inseamna ca este la fel cum stiu si eu.
Asigurarea: este intradevar pe persoana dar daca ai
asigurare pe o masina, poti conduce si alta masina dupa caz depinde ce firma de asigurari ai. La mine de exemplu scrie ca pot conduce alta masina dar nu pot imprumuta asigurarea sa imi conduca altcineva masina decat daca respectivul are o asigurare valida facuta pe numele lui care ii permite sa conduca si alta masina decat cea pe care si-a facut asigurarea.
Pretul asigurarii :
Sunt destul de mari si variaza foarte mult de la o companie la alta, eu am cautat pe google, conteaza foarte mult de cand esti in UK daca nu , ai maxim, iarasi varsta conteaza, oricum .. nu am gasit mai ieftina de 49 lire lunar ( pentru un volvo s40 din 97 motor 1,8i)dupa zile de cautari. Pentru nu a mai completa detaliile de ce tip de masina este si echipare etc, ai posibilitatea sa introduci numarul masinii si iti gaseste ce masina este. Nu va dau site-uri de asigurari (pe google.co.uk) ca stiu ca a fost un calvar sa tot caut si completez formulare mai ales ca incercam pentru mai multe masini.
Asigurare functie de zona:
Intradevar este functie de aglomeratie, zone rau famate ceva de genul. Sincer nu as recomanda sa va faceti asigurarea pe alta adresa decat cea unde locuiti, ca argument aduc ca in calculul pretului asigurarii intra pana si locul unde tineti masina parcata peste noapte, garaj, drum , parcare, privata sau nu , etc.. si oricand poate verifica daca masina e parcata peste noapte acolo.
Road tax:
Intradevar este 185 lire pe an sau 101,75 pe 6 luni dar pentru masinile mai vechi de martie 2001 cu motor peste 1549 cm3. Pentru cele inregistrate inainte de martie 2001 cu cilindreea sub 1549 cm3 este 145 pe an.
Pentru masinile mai noi decat martie 2001 se calculeaza in functie de emisiile de gaze.
Pentru plata taxei de drum trebuie : asigurarea, certificatul MOT (ITP) valabil, actul masini si bani.
MOT-ul
Evident trebuie sa fie valabil, mai mult de atat e o rubrica unde scrie daca au fost observatii , sfaturi la efectuarea MOT-ului si acolo este YES sau NO, daca are YES , MOT-ul trebuie sa fie insotit de o foaie de la verificare si sa scrie ce observatii au fost facute. Spun asta ca de exemplu poate sa treaca MOT-ul si cu ceva probleme sau cum se procedeaza si la noi si aici exista relatii.
Preturi masini:
Nu prea pot sa fiu deacord ca ar fi mai ieftine masinile in NORD decat daca NORDUL este al Angliei si nu a Marii Britanii, eu tot ce gaseam ok erau mai in SUD de Edinburg.
Masinile mici sunt mai scumpe, eu am cautat sa imi cumpar un LUPO dar era mai mult decat un VECTRA B de acelas an.
Intretienrea masinii, cei mai multi dintre ei nu au grija de ele, le busesc, le repara cu piese de la scrapyard si apoi le baga la vanzare aici ma refer la masini mai vechi de 2002. O masina va fi mai ieftina cu cat se apropie data la care ii expira MOT-ul.
( Cazuri: renault laguna din 2001 de la 1500 lire a cumparato cu 1100 lire cu MOT-ul valabil 1 an. Defecte vazute anterior: maneta bloc lumini schimbata cu alta care nu era de la acelas model, nu mergeau aprinse proiectoarele, capac CD lipsa, volan schimbat ceea ce ma face sa cred ca a fost sarit airbag-ul) Sau gasit piese la scrapyard. ( Volo din 97: placuta de farana pe spate sarita, tacane din cand in cand, nu am putut sa o desfac, trebuie o cheie intre 13 si 14, o tabla care tine injectoarele era indoita si scapa benzina pe langa un injectoar, rezolvata cu patentul). Oricum sfatul meu e sa nu va bazati ca respectivul stie despre masina sau a avut grija de ea, am vazut un laguna din 2000 , m-am mai si plimbat pan ain Glasgow dupa el si era praf pe dedesupt, troncanea toata, plasticuri rupte prin interior, arata jalnic in realitate.)
Informativ: o pana costa 12 lire.
Actele:
Daca e achizitionata pentru export aveti grija ca tot prin posta va ajunge cartea de identitate ( sau talon ca de e numai una cat o foaie A3 indoita in 2) , bine ca peste 2 luni probabil , atat face de la arad in orice localitate din RO.
Puteti achizitiona masina la orice ora din zi si din noapte , nu va trebuie notar, contract sau alte formalitati stupide.
Alte detalii, va rog intrebati poate am omis ceva sau sunteti interesati de alte aspecte.