- GabiB77
- OP
- 2,358 mesaje
- din 05 Jul 2005
- Corsa 2011 A12XER
- Bucuresti
GabiB77
- Mesaje scrise: 2,358
- Masina: Corsa 2011 A12XER
- Status: Offline
- Cont inregistrat: 05 Jul 2005
- Mesaj Privat
Lamuriti-ma si pe mine, va rog
Este adevarat ca se poate modifica vitezometru in functie de cauciucuri? In momentul asta am 195/60 R15 si daca-mi iau 185/65 R15 imi va arata mai putin in bord decat am pentru ca diametru va creste cu ceva... Am inteles ca se poate schimba ceva in ECU in functie de dimensiunea anvelopelor... Este valabil si la vitezometru sau numai la computerul de bord
Este adevarat ca se poate modifica vitezometru in functie de cauciucuri? In momentul asta am 195/60 R15 si daca-mi iau 185/65 R15 imi va arata mai putin in bord decat am pentru ca diametru va creste cu ceva... Am inteles ca se poate schimba ceva in ECU in functie de dimensiunea anvelopelor... Este valabil si la vitezometru sau numai la computerul de bord
- Thanatos
- 1,108 mesaje
- din 24 Aug 2004
- Vectra 2000 X18XE1
- constanta - dk
Thanatos
- Mesaje scrise: 1,108
- Masina: Vectra 2000 X18XE1
- Cont inregistrat: 24 Aug 2004
- Mesaj Privat
- solver
- **
- 179 mesaje
- din 05 Oct 2004
- Bistrita
solver
- Mesaje scrise: 179
- Masina:
- Cont inregistrat: 05 Oct 2004
- Mesaj Privat
Poti sa incerci si aici sa vezi cam cu cit se modifica si daca are rost sa modifici ceva. Daca procentul e f. mic nu cred ca are rost.
http://www.1010tires.com/Ti...asp?action=submit
http://www.1010tires.com/Ti...asp?action=submit
- GabiB77
- OP
- 2,358 mesaje
- din 05 Jul 2005
- Corsa 2011 A12XER
- Bucuresti
GabiB77
- Mesaj Privat
- solver
- **
- 179 mesaje
- din 05 Oct 2004
- Bistrita
solver
- Mesaje scrise: 179
- Masina:
- Cont inregistrat: 05 Oct 2004
- Mesaj Privat
- styx
- **
- 276 mesaje
- din 09 Sep 2005
- Vectra 1994 C20NE
styx
- Mesaje scrise: 276
- Cont inregistrat: 09 Sep 2005
- Mesaj Privat
- GabiB77
- OP
- 2,358 mesaje
- din 05 Jul 2005
- Corsa 2011 A12XER
- Bucuresti
GabiB77
- Mesaj Privat
- dumitrunavodari
- *
- 26 mesaje
- din 22 Aug 2005
- Antara 2015
- Constanta
dumitrunavodari
- Mesaje scrise: 26
- Masina: Antara 2015
- Cont inregistrat: 22 Aug 2005
- Mesaj Privat
styx a scris:cablul de la vitezometru nu intra in cutia de viteze? => nu are a face cu cauciucurile ?
Ba are. Si uite cum:
Cauciucuri mai mari rezulta circumferinta mai mare. la o rotatie completa a rotii, care corespunde si unei rotatii complete a arborelui principal al cutiei de viteze, vei parcurge o distanta mai mare.(asta cred ca o stii)
Vitezometrul functioneaza astfel: unei anumite rotatii (turatii) a arborelui principal al cutiei de viteze ii atribuie proportional o anumita viteza. Nu conteaza ca transporta informatia electronic sau mecanic. Tot o transformare din turatie in viteza stie sa faca.
Prin urmare daca maresti diametrul anvelopelor viteza indicata va fi mai mica decat cea reala, si invers daca folosesti anvelope mai mici.
- GabiB77
- OP
- 2,358 mesaje
- din 05 Jul 2005
- Corsa 2011 A12XER
- Bucuresti
GabiB77
- Mesaj Privat
Cred ca nu m-am exprimat bine... Ai perfecta dreptate, dar ce am vrut sa spun eu era ca legatura intre bord si roti nu se face prin cablu de kilometraj ca la masinile mai vechi, ci electronic, tocmai am deschis o discutie despre TID si MID si daca urmezi acel pdf in germana vei vedea ca si la MID exista un senzor unde poti schimba circumferinta rotilor... Probabil o sa trec pe la o reprezentanta Opel sa vad ce marime a anvelopelor o am selectatata pentru ca pe brief-ul nemtesc erau mai multe variante si nu spunea nimic care este cea setatata pe masina ca sa nu am diferente de viteza
- styx
- **
- 276 mesaje
- din 09 Sep 2005
- Vectra 1994 C20NE
styx
- Mesaje scrise: 276
- Cont inregistrat: 09 Sep 2005
- Mesaj Privat
dumitrunavodari a scris:
Ba are. Si uite cum:
Cauciucuri mai mari rezulta circumferinta mai mare. la o rotatie completa a rotii, care corespunde si unei rotatii complete a arborelui principal al cutiei de viteze, vei parcurge o distanta mai mare.(asta cred ca o stii)
Vitezometrul functioneaza astfel: unei anumite rotatii (turatii) a arborelui principal al cutiei de viteze ii atribuie proportional o anumita viteza. Nu conteaza ca transporta informatia electronic sau mecanic. Tot o transformare din turatie in viteza stie sa faca.
Prin urmare daca maresti diametrul anvelopelor viteza indicata va fi mai mica decat cea reala, si invers daca folosesti anvelope mai mici.
styx a scris:cablul de la vitezometru nu intra in cutia de viteze? => nu are a face cu cauciucurile ?
Ba are. Si uite cum:
oooops... mea culpa - ai dreptate, nu shtiu unde-mi era capul
tlsarges
- Mesaje scrise: 28
- Masina:
- Cont inregistrat: 03 Dec 2004
- Mesaj Privat
- GabiB77
- OP
- 2,358 mesaje
- din 05 Jul 2005
- Corsa 2011 A12XER
- Bucuresti
GabiB77
- Mesaj Privat
tlsarges
- Mesaje scrise: 28
- Masina:
- Cont inregistrat: 03 Dec 2004
- Mesaj Privat
senator1
- Mesaje scrise: 71
- Masina: Astra 2002 Y17DT
- Cont inregistrat: 06 Oct 2004
- Mesaj Privat
- livcro
- 4,575 mesaje
- din 22 Jul 2005
- Grandland X 2018 D20DT
- SIBIU-RM. VALCEA
livcro
- Mesaje scrise: 4,575
- Masina: Grandland X 2018 D20DT
- Cont inregistrat: 22 Jul 2005
- Mesaj Privat
- Libra
- 4,041 mesaje
- din 24 Mai 2005
- Astra 2002 Y17DTI
- Oradea
Libra
- Mesaje scrise: 4,041
- Masina: Astra 2002 Y17DTI
- Cont inregistrat: 24 Mai 2005
- Mesaj Privat
Spuneti ca e nesemnificativa diferenta de viteza.
Tocmai din cauza acestei diferente am luat un radar pe vremuri.
Aveam de putina vreme o Dacia, la care i-am pus gume mai mari, fara sa ma gandesc la consecinte.
Urmarea: trecand prin zona cunoscuta cu radar, am mers la limita maxima admisa. Conform kilometrajului de bord. Din nefericire, radarul a avut alta parere.
Pe moment am fost vehement. Nu acceptam ca sunt vinovat.
Mai tarziu am aflat ca totusi ma inselasem.
Concluzia mea: trebuie avut grija la dimensiunile anvelopelor, dar nu numai din acest punct de vedere.
Tocmai din cauza acestei diferente am luat un radar pe vremuri.
Aveam de putina vreme o Dacia, la care i-am pus gume mai mari, fara sa ma gandesc la consecinte.
Urmarea: trecand prin zona cunoscuta cu radar, am mers la limita maxima admisa. Conform kilometrajului de bord. Din nefericire, radarul a avut alta parere.
Pe moment am fost vehement. Nu acceptam ca sunt vinovat.
Mai tarziu am aflat ca totusi ma inselasem.
Concluzia mea: trebuie avut grija la dimensiunile anvelopelor, dar nu numai din acest punct de vedere.
tonin
- Mesaje scrise: 64
- Masina:
- Cont inregistrat: 12 Aug 2005
- Mesaj Privat
Am intrebat si eu la dealer in legatura cu problema asta. Eu am Dunlop, cele din fabrica, 195/60 R15 si vreau sa-mi pun de iarna 185/65 R15 (iarna sunt recomandate cauciucuri mai subtiri si talon mai inalt). Cei de la dealer au zis ca diferenta este nesimnificativa. Astea sunt si dimensiunile care merg pe Astra G. Daca va uitati in talon vezi vedea ca cei de la Opel recomanda numai aceste doua dimensiuni. Pentru alte dimensiuni nu stiu ca nu am intrebat.
- Libra
- 4,041 mesaje
- din 24 Mai 2005
- Astra 2002 Y17DTI
- Oradea
Libra
- Mesaje scrise: 4,041
- Masina: Astra 2002 Y17DTI
- Cont inregistrat: 24 Mai 2005
- Mesaj Privat
- kapix
- 681 mesaje
- din 15 Jan 2005
- Astra 2002 Z16XE
- Arad
kapix
- Mesaje scrise: 681
- Masina: Astra 2002 Z16XE
- Cont inregistrat: 15 Jan 2005
- Mesaj Privat
De la 195 la 185 nu ai cum sa calculezi diferenta, deoarece reprezinta latimea cauciucului.
Cine vrea sa calculeze exact diferenta sa urmeze link-ul de mai jos. Pe la mijlocul paginii exista un calculator ("A tyre size calculator").
http://www.chris-longhurst....s/tyre_bible.html
Cine vrea sa calculeze exact diferenta sa urmeze link-ul de mai jos. Pe la mijlocul paginii exista un calculator ("A tyre size calculator").
http://www.chris-longhurst....s/tyre_bible.html