sorescule, un inspector de daune cu ochiul format isi cam da seama. Pentru formalizare vor avea nevoie de deviz estimativ, insa omul probabil ti-a zis de la inceput ca intr-acolo mergeti, ca sa te obisnuiesti cu ideea si el probabil a cam pregatit hartiile, ca sa se miste nitel mai repede (eu zic ca e frumos din partea lui, altfel te mai amana)
In 2009, cand a vazut inspectorul masina mea lovita, mi-a zis din start "99% asta e dauna totala, reparatia sare de 3000 EUR". Intr-adevar asa a fost (cf audatex reparatia iesea la ~16.000 RON, confirmat de doua calcule separate, Allianz si un amic care lucra la dealer Opel)
Pentru dauna totala se calculeaza astfel:
- se ia valoarea de catalog a masinii (cat a costat de noua, sunt niste cataloage cu treburile astea)
- se aplica un coeficient de depreciere, functie de vechime si uzura (aici te pot lucra, sa iti bage un coeficient mai mare decat se justifica)
- rezulta o valoare X. Valoarea o poti valida daca e corecta sau nu verificand cat costa o masina inmatriculata, acelasi model, aceeasi motorizare, aceleasi optiuni, aceeashi vechime, etc. La cum arata piata auto acum, X ar trebui sa fie nitel mai mare decat valoarea din piata.
- cel mai probabil ti se va propune sa ti se plateasca X-(X*Y), si sa ti se lase epava. Y e o valoare procentuala, care poate ajunge pana la 25% (din ce tin minte, kosfunny poti sa confirmi?), si se considera ca reprezentand valoarea epavei. De exemplu, daca masina a ars complet (ai o caroserie pe care o poti duce la fier vechi) Y poate fi 5% (adica valoarea de fier vechi). In cazul tau Y va fi maxim, pentru ca poti recupera o gramada de piese de pe masina (motor+cutie~500 EUR, plansa bord+airbag-uri+cablaj+calculator~400 EUR, rotile sunt de iarna,
anvelopele arata bine, deci 4 roti~80 EUR, si tot asa)