Lun 30 Apr, 2007 10:07 am
lucrez in domeniu, asa ca va fac urmatoarele recomandari:
- plata la POS... in momentul in care introduci PIN-ul sa stii sigur ca jucaria unde tastezi PIN (PIN Pad-ul) este racordata la POS-ul prin care s-a trecut cardul. POS-ul trebuie sa fie obligatoriu la vedere (nu sub tejghea sau mai stiu eu pe unde)
- daca cumva ii da eroare (vezi cazul descris de "Six"), cere obligatoriu chitanta..orice tranzactie genereaza chitanta. pastreaza chitanta, te ajuta si pe tine si pe cel de la banca in cazul unei reclamatii.
- daca ti-ai pierdut/furat cardul sau banuiesti ca ti-a fost clonat, declara-l pierdut/furat la banca si atunci ti se va genera alt card (cu alt card number!), iar cel vechi va fi blocat (aici te costa re-emiterea cardului, undeva la 5-10 RON). aici sunt mai multe variatiuni pe tema... in cel mai rau caz... sa vi se genereze alt cont (respectiv subcont al celui existent), blocarea contului vechi, iar cardul nou sa se lege de contul nou ( nu de cel vechi)
- PIN-ul nu se da nimanui, nici macar angajatului bancii. daca pe vreun site vi se cere PIN-ul, va sfatuiesc sa inchideti pagina respectiva (tentativa de furt)
- ridicari de la ATM... va sfatuiesc sa folositi in principal bancomatele de la sucursale/agentii (care au camere video) sau macar sa stiti ca e OK. Exemplu de acum un an sau 2... prin Buc se pusese un bancomat in scara unui bloc... totul OK la prima vedere, acte cu administratia blocului,etc... singura problema... nu dadea bani (se facea doar citirea cardului)... sau una mai recenta la care am primit si poze si care ni s-a parut chiar foarte ingenioasa... pe cititorul de card se monteaza inca un cititor identic cu cel al ATM-ului, iar pe tastatura se pune una indentica cu cea originala (suprapunere 1-1). In momentul in care bagi cardul, el trece si prin cititorul fals(care copiaza datele) si prin cel bun, iar cand introduci PIN-ul, tu apesi pe tastatura falsa (care "citeste" ce scrii tu), care apasa si butoanele tastaturii originale. => tranzactie OK pentru tine + citirea tuturor datelor necesare clonarii si utilizarii cardului (fara PIN nu se pot face tranzactii in multe locuri)
deci... folositi cardurile, dar fiti foarte atenti la cum si unde!