Datorita faptului ca este un subiect care intereseaza pe foarte multa lume, si ptr ca am vazut foarte mult interes legat de acest subiect, mi-am luat eu libertatea sa deschid acest topic, in care sa incercam sa gasim cele mai bune detectoare in raportul pret calitate.
Recunosc ca eu am cautat foarte multe informatii pe internet legate de acest subiect, insa nici eu nu am gasit niciunde un loc in care sa poti sa faci niste comparatii concrete sau sa primesti niste raspunsuri cat mai la obiect.
In speranta ca demersul meu, nu este unul care sa supere pe cineva, inainte de a incepe sa va impartasesc din ceea ce am reusit eu sa culeg, doresc sa adresez pe aceasta cale un apel tutror celor care doresc sa posteze aici, sa o faca fara sfiala, astfel incat sa incercam sa facem din acest topic un soi de minighid ptr toti cei care au nevoie de el.
Va multumesc anticipat !
Ptr a intelege mai bine ce este acela receptor (detector) radar, am sa incerc sa va ofer cateva informatii care sa va ajute sa va intelegeti mai bine care este rolul acestui detector, si de asemenea sa va ajute sa il alegeti intr-un mod corespunzator, deci ...
Un receptor radar este exact inversul unui transmitator. El primeste undele electromagnetice cu antena si le converteste intr-un curent electric. Radarul se foloseste de undele radio pentru a detecta si monitoriza anumite lucruri. Functiile sale de baza sunt acelea de a spune cat de aproape sau departe este un obiect. Pentru a face acest lucru radarul emite anumite unde radio si "asculta" un anumit ecou. Daca un obiect este depistat "in drumul" undelor radio, va reflecta o energie electromagnetica, iar undele radio se vor intoarce la radar. Undele radio se misca in aer la o viteza constanta astfel incat radarul sa poata calcula cat de departe sunt obiectele in functie de cat de mult le ia semnalelor radio sa se intoarca.
Alte intrebari si informatii utile legate de aceste detectoare :
1.Sunt detectoarele radar legale in Romania?
Da. Incepand cu 1 decembrie 2006, este legala folosirea detectoarelor radar in Romania. Ramane in continuare ilegala folosirea antiradarelor.
2.Care este diferenta dintre detectoarele radar si antiradare?
Detectoarele radar depisteaza si avertizeaza conducatorul auto in privinta unui radar auto, fie ca acesta foloseste modulul POP, Strobe sau Laser, iar antiradarele bruiaza frecventa folosita de radarele auto.
3. Ce este AccuSweep?
AccuSweep™ optiune valabila doar la modelele performante Bel. Cu AccuSweep™ aveti optiunea de a scana doar un segment al benzii Super Wideband Ka. Ideala pentru detectia rapida si curata a benzi Ka, aceasta optiune are si posibilitatea de a inlatura alarmele false.
4. Care sunt avantajele unui ecran alpha-numeric?
Un ecran text alpha-numeric, pentru detectoarele radar aflate la distante medii. Acest ecran poate afisa oricare combinatie de litere si numere si chiar anumite forme. Modelul ecranului este clasic, usor de citit si de inteles. Cu ajutorul ecranului alpha-numeric, este usor de receptat banda pe intervale, in partea stanga, iar restul ecranului va indica grafic puterea semnalului. Aceasta optiune o au detectoarele de ultima generatie, cu ecran LED sau cu ecran Icon, care folosesc afisaje LED sau o imagine pentru reprezentarea fiecarei benzi. Modelele de generatie superioara, au posibilitatea de a afisa 60 sau mai multe, texte detaliate, descriind alertele tip SWS, Safety Warning System. De exemplu, pe ecran va aparea afisat un text de genul “DRUM IN LUCRU”, sau “VEHICUL DE URGENTA”, in loc tonul generic SWS.
5. Ce este modulul POP ?
Modulul POP a aparut la pistolul radar Bee III produs de MPH Industries. Modulul masoara viteza vehicolului in cateva zecimi de secunda si nu poate fi detectat de multe detectoare radar. Vestea buna este ca citirea vitezei cu modulul POP nu este intotdeauna clara. MPH Industries a declarat ca citirea vitezei in acest fel nu poate fi de o acuratete obisnuita si ca citirea cu acest modul nu poate constitui o dovada de incalcare a vitezei legale. Desi nu este un modul perfect, mii de pistoale radar folosesc acest modul, de aceea a fost necesara aparitia unui detector radar care sa detecteze modulul POP al pistolului radar Bee III.
6. Ce este Anti-Falsing Database si care sunt detectoarele radar cu aceasta functie?
Uniden GPSRD este singurul produs cu aceasta optiune. Aceasta optiune are capacitatea de a memora locatia si frecventa de fiecare data cand este declansata alerta. Daca aceeasi frecventa este detectata de mai multe ori in aceeasi locatie, alerta va fi adaugata in baza de date Anti-Falsing, iar unitatea nu te va mai alerta data urmatoare.
7. Ce face monitorul pentru baterie?
Anumite modele de detectoare radar au aceasta functie, ce permite afisarea tensiunii bateriei masinii.
8. Cum sunt detectoarele cordless?
Detectoarele radar cordless sunt cele care nu au nevoie de cablu pentru operare. Cele mai multe detectoare radar cordless, functioneaza cu baterii AA.
9. Detector radar cu GPS?
Un sistem incorporat, ce ii aduce detectorului radar anumite beneficii. Pentru ca este intodeauna atent la coordonatele tale, poate tine o baza de date a alarmelor false. Poate totodata masura viteza si timpul ramas pana la destinatia dorita.
10. Ce este banda Ku si unde este ea folosita?
Banda Ku, este o banda radar folosita de politie in cateva din tarile europene, banda nefolosita in SUA sau Canada. Utilizarea benzii Ku este rara, chiar si in Europa. Exista insa detectoare radar care depisteaza si aceasta banda, de aceea te poti interesa in prealabil daca se foloseste aceasta banda in tara in care calatoresti si daca este necesar un detector radar cu functia de depistare a acestei benzi.
Ptr tara noastra nu este nevoie de detector care sa aiba si banda KU, unul care foloseste benzile X,K,KA,KA superwide este mai mult decat suficient, insa mare atentie la restul functiilor care le are acest detector ptr ca sunt deosebit de importante.
Pe piata noastra la ora actuala sunt intalnite cam peste tot, 4 branduri mari si late. Acestea sunt Beltronics, Cobra, Whistler si foarte rar Black Spiderzz.
Daca ar fi sa facem un clasament, acesta ar arata cam asa:
1. Beltronics, lider mondial incontestabil;
2. Cobra, cu o rata de detectie rezonabila, foarte populare si destul de ieftine;
3. Whistler, rata de detectie destul de buna, insa un timp de raspuns (care este esential) foarte mare
In ce priveste Black Spiderzz, am informatii foarte putine si destul de vagi, avand in vedere faptul ca nu este un brand foarte popular pe la noi. Daca cineva detine mai multe informatii, il rog sa faca acest lucru.
Aici mai jos, va pot pune la dispozitie cateva tabele comparative intre modelele fabricate de producatorii enumerati mai sus:
COBRA
Beltronics
Din pacate informatiile referitoare la detectoarele Whistler si Black Spiderzz sunt extrem de vagi pe internet si in acelasi timp destul de controversate. Multe se bat cap in cap, de aceea prefer sa va adresez o rugaminte celor care le cunosc mai bine, sa faca un asemenea tabel comparativ.
Cateva sfaturi personale in alegerea unui astfel de detector:
Cand va hotarati sa cumparati asa ceva, primul vostru gand nu trebuie sa se duca la bani ! Intradevar, unele sunt inutil de scumpe, insa nu merita sa dai mai putini bani pe un detector radar care iti serveste doar ca si confort psihologic, ptr ca eficienta lui este una extrem de limitata
Va recomand sa fiti atenti la cateva aspecte:
*distanta de detectie (recomandat peste 1500 m)
*un timp de reactie cat mai rapid (ideal 0,5s)
*benzile de detectie (X,K,KA,KA superwide si laser sunt suficiente la noi)
*sa aiba functie Pulsed/Instant On Detection, ptr ca si la noi au intrat radare care folosesc acest gen de detectie (Phyton 2)
*sa aiba functie POP (pistol radar) ptr ca si la noi sunt deja
*360° protection
*protectie VG-2
*nivel de alarme false cat mai redus
Este doar o lista cu minimul necesar dupa care v-as recomanda sa va orientati in teren
Daca ar fi sa taiem pisica, atunci eu unul as face urmatorele recomandari:
- ptr cei pretentiosi, care vor sa aiba best off si prefera sa plateasca ceva in plus ptr asta atunci indiscutabil Beltronics
- ptr cei cu resrse ceva mai limitate si care isi doresc un detector radar ok, recomand Cobra
Este doar o parere personala, iar modelele detectorului ideal, poate fi ales cu ajutorul celor doua tabele comparative postate mai sus.
In baza celor spuse pana aici eu am ales sa imi cumpar un detector radar >>Beltronics Vector 940<<, care este pe primul loc in clasamentul detectoarelor de pana in 250USD. Nu il am de foarte multa vreme insa sunt foarte multumit, atata ptr nivelul de detectie pe care il are, cat mai ales ptr rata scazuta de detectii fals pozitive, desi il tin setat mereu pe Highway, ptr a nu avea surprize. Mi-as permite sa il recomand tuturor care vor un detector cu un bun raport, pret/performanta.
In incheiere, reinoiesc inca odata rugamintea, de a posta aici toti cei care au mai multe informatii despre acest subiect, precum si cei care vor sa le afle.
Cu respect,
Mircea !