Ai idee cat costa piesele?
In primul rand, am AC manual, si motor Z12XE.
Eu am avut problema similara, am mers la niste "priceputi" care din noroc au nimerit ca imi e kaput compresorul (la cuplare, huruia ca mama dracului si imi zgaltaia toata masina la relanti). M-am dus la mecanicul meu, mi-a verificat in primul rand nivelul de LICHID RACIRE si ULEI DE MECANISM. Cum aveam 145 g in loc de 650, nici nu ar fi trebuit sa cupleze climatizarea, are reglaj de minima si maxima presiune.
Dupa inca o zi de teste, cu demontare, a concluzionat : herr compresor, neutilizat timp de 3 ani, e complet calat, nu misca, garnitura si ambreiajul electromagnetic (asa se cupleaza), sunt moarte si ele, lucru de care m-am convins ulterior, cand l-am inlocuit si mi l-a pus pe cel vechi in mana.
Buuun. EVITA "profesionistii" ... eu am fost la Frigoline in CJ, si vroia tipul sa imi paseze un compresor de te miri unde gasit cu 130 euro, fara garantie, fara nimic. Ca stie el. Bai, da-mi pace. (era cu toate gaurile destupate si pastrat in conditii de praf, umiditate)
In Romania, un compresor second-hand e in jur de 200-250 euro (daca e mai ieftin, are sanse sa fie dubios). Eu am avut noroc cu un concediu facut in Germania, unde am gasit un compresor in stare perfecta, la 80 euro (cu factura, tot tacamul), din dezmembrari.
Ce sfaturi am primit de la mecanic :
- compresorul se cauta dupa CODUL lui (e un cod de 4 cifre, pe o eticheta pusa pe el), fiindca sunt de mai multe tipuri, similare "la ochi" dar diferite ca si racordare. (daca vrei, o sa incerc sa fac poza in compartimentul motor, cred ca se vede si eticheta cu pricina)
- cand cumperi unul second-hand, verifica sa aiba cele 2 gauri, de admisie si evacuare a amestecului freon-ulei, astupate macar cu ceva hartie. Daca intra mizerie inauntru, isi da ortu' repede dupa ce il montezi.
Iar cu AC functionand cum trebuie, ai multe avantaje ... dezaburirea se face aproape instant, si iti face frigider in masina in 2-3 minute, chiar de ai parcat-o la soare. Nu cumpara compresor nou, e in jur de 1200 de euro (4800 RON).