Parti componente:
- 2 intrerupatoare si 4 papuci auto de tip mama, pentru acestea (sau alt tip de papuci in f. de intrerupator),
- 2 relee de far si 8 papuci auto de tip mama pentru relee (4buc de fiecare releu),
- cativa metru de cablu de sectiune mica pentru comanda
- cativa metri de cablu de sectiune corespunzatoare curentului absorbit de husa electrica a scaunului,
- optional sigurante fuzibile si socluri pentru acestea.
Observatii:
-
Eu nu am realizat aceasta instalatie pe masina, dar cred ca acestea sunt elementele componente (astept critici/corecturi). Din acest motiv nu pot sa spun cati metri de cablu sunt necesari si de ce sectiuni.
- Releele sunt comune si se gasesc la orice magazin de piese auto (releu de far, pentru faza mare/mica). Releu cu 4 pini, nu cu 5 pini (dar merge si acesta), un pret aproximativ ar fi in jur de 9 lei/buc.
- Intrerupatoarele fiind doar de comanda in acest caz, nu trebuie sa fie scumpe (de putere). Le poti gasi la un 2-3 lei/buc.
- Confirm, ca este bine ca partea de comanda a releelor sa fie alimentata de la un plus care trece prin contactul cu cheie.
- Costurile aproximative ar fi cam
30-35 de lei(materialele, fara manopera, ca se considera ca o faci tu 😛 si fara husele de incalzire).
Cand o sa am timp am sa revin si cu o schema electrica, daca este de folos.
Pt.
bavarezu: frumos realizat si bine gandit - Bravo!
Am facut o schema mai putin tehnica, asa ca sa se inteleaga mai usor de catre marea majoritate a cititorilor.Nu am mai pus sigurante fuzibile in schema. Sectiunea cablurilor este evidentiata dupa grosimea liniilor din schema.
Cablurile din partea stanga a releelor (din desen ma refer) pot fi de orice sectiune: 0,5 mm2 sau 0,75 mm2 sau 1mm2, ce aveti la indemana. Cablurile din partea dreapta a releelor trebuie sa fie de sectiune mai mare, dar nu pot sa va dau o sectiune pentru ca nu stiu cat consuma acea husa electrica.
Multumesc,rezolvat.
Stefan.
16.04.2011 10:22:35