Altii ca sa evite asa ceva nu il spala, iarasi gresit.
Ca orice spalare avem citiva pasi : inmuiere, prespalare, spalare, clatire, uscare.
DE CE SA SPALAM ? :
Nu ca arata bine si sa avem ce arata si mindri. Nu !
In timp se aduna praf, noroi care mentine umezeala si de aici apare rugina si oxidarile.
Toate contactele electrice se bazeaza pe depuneri fine de aliaje care nu oxideaza usor dar prin prezenta apei, a tempearaturii si a diferentelor ei bruste, a curentului electric, acestea cedeaza si se formeaza oxizi care prezinta rezistenta de contact.
Oxizii formati prezinta provoaca incalzirea contactelor, informatii eronate de la senzori, foarte des pica ECU din aceasta cauza, alternatorul nu incarca, electromotorul abia se invirte si tot asa. Prezenta umezelei/apei pe o rezistenta de contact sau intre doua metale cu diferenta de potential (tensiuni diferite) duce la degajarea oxigenului (o mica hidroliza) si el va ajuta si mai mult la formarea oxizilor.
De asemenea un contact slab/oxidat duce la incalzirea lui, se ard conectori, fire, componente.
Rugina ne maninca zilele si aripile/capota/compartiment grila aerisire/ranforsarile etc...
In plus praful se fixeaza in zone in care este prezenta vaselina/uleiul. La cutia de viteze avem vaselina si in combinatie cu praful se formeaza o pasta abraziva numai buna pentru uzura prematura (de exemplu timoneria).
Linga filtrul de ulei este mufa de la sonda de oxigen, putin ulei ceva praf ca avem girla pe drumurile tarii si apa ca este de unde si hop informatia este compromisa.
La un motor curat se observa usor scurgeri, furtune imbatrinite ...
Un radiator plin de praf, insecte decedate, frunze nu mai face treaba in parametri. Atentie sa nu fiti cu jetul prea aproape ca veti indoi lamelele care sunt din aluminiu.
DOTARE :
Curatator sub presiune, turbojet mai spun unii, dar nu neaparat necesar se poate si fara dar mai multa munca.
Un compresor de aer, din punctul meu de vedere indinspensabil, dar se poate folosi si un aspirator in schimb la anumite zone rezultate vor fi pe pe masura.
Detergent degresant, petrol/petrosin/gaz lampant si WD40 pentru cele care se incapatineaza.
Spray pentru contacte electrice.
Spray pentru curatat jenti aluminiu, se va folosi la cutie viteze si motor
Penson mic, penson cu coada lunga gen vopsit calorifer, periuta de dinti, cirpe, chei, surubelnite.
Detartrant sanitar cif/cilit pentru instalatia de spalat parbrizul/luneta.
DEZECHIPAREA :
Se scoate bateria, nu decuplare o scoatem efectiv sa putem curata si sub ea si sa nu fie alimentat nimic cit lucram !
Se scoate priza de aer, carcasa filtru. Se protejeza racordul flexibil cu o punga prinsa bine cu banda izolatoare. Ca sa fim siguri mai punem una. Daca nu vreti asa se scoate si racord flexibil si debitmetru si protejati intrarea in throttle body.
Se scoate grila de la aerisire (vezi aici : https://www.clubopel.com/viewtopic.php?t=13941). Se protejeaza gura ca sa nu bagam apa pe circuit.
Se demonteaza bara fata (vezi aici https://www.clubopel.com/viewtopic.php?t=11467).
Suruburile si clipsurile se pun in detergent la inmuiat si se curata si ele.
In acest timp motorul se raceste. Spalarea se face numai cu motor rece sau putin caldut pentru a nu se evapora solutiile si sa nu facem soc termic. Plasticul, cauciucul sunt polimeri care ca orice este organic au viata scurta. Structura lor se modifica prin actiunea ultravioletelor, diferntelor bruste de temperatura, agentilor chimici, a oxigenului atmosferic. Socul termic distruge si garniturile cea mai cunoscuta fiind "ciupirea" garniturii de chiulasa cind se toarna apa/antigel rece in motor fierbinte.
INSPECTIA VIZUALA :
Ne uitam cu atentie la toate furtunele sa nu aiba aspect de cauciuc imbatrinit cu fisuri si noi sa le semnam decesul cu jetul.
Toate "matele" sa fie fixate.
Mansoanele de protectie de la fire/cablu ambreiaj/caseta directie sa fie intacte.
Gaurile de scurgere a apei de la compartimentul grilei de aerisire sa nu fie obturate.
PRESPALARE / INMUIERE :
Se decupleaza bateria obligatoriu, am mai spus !
Primul gest ar fi sa bagati putin aer cu pistolul sa zboare praful/insectele/frunzele...
Se va incepe cu capota, de sus in jos. Se pulverizeaza detergent cu pulverizatorul sau petrol cu pistolul/pulverizatorul. Lasam putin sa se inmoaie. Se freca cu pensonul peste tot, cu cirpa pe furtune si tot asa.... Unde avem prea multa mizerie mai bagam detergent/petrol.
CLATIRE :
Clatim cu jetul de apa sau cu o solutie slaba de detergent sau petrol din abundenta.
Observam unde a mai ramas prea multa mizerie ca la spalare sa nu uitam sa insistam in zonele respective.
SPALARE :
Pulverizam din nou si ne apucam meticulos de curatat. Se spala numai cu detergent deoarece petrolul va lasa o pelicula grasa care va fixa tot praful.
Se curata cu rabdare toate ungherele si locurile greu accesibile cu penson, cirpa, periute dinti.
CLATIREA :
Pentru clatire folosim numai apa din abundenta.
USCAREA :
Se aplica jetul de aer ca sa scapam repede de apa ramasa in toate ungherele, alternator,
nervurile de la galeria de admisie, sigurante... Dupa aceasta desfacem toate mufele si le uscam, toate! si mai ales la nu uitati de injectie si ECU. Se demonteaza inductia se usuca si acolo bine, cititi la schimbare bujii cum se desface. Unde constatam ca sunt probleme folosim spray pentru contace electrice, penson, periuta de dinti. Nu se foloseste smirghel, nu se rade ! Toate contactele sunt acoperite cu un strat subtire din metale/aliaje care nu oxideaza. Daca indepartati mecanic aceste depuneri fine contactul este compromis, pe moment merge dar in timp va oxida cu siguranta.
Toate mufele au garnituri din cauciuc pentru etansare, aveti grija sa nu ramina apa sub ele si in primul rind sa existe in caz contrar va ginditi la improvizatii. Unii conectori au burduf de cauciuc, se baga jetul si uscam si acolo. Firul este prins de pinul respectiv prin stringere si daca ramine apa iarasi nu este bine.
La sfirsit cuplam bateria si protejam contactele cu putina vaselina.
SOLUTII DE PROTECTIE :
Pe vopsea si chiar plastic cum ar fi cel de la aripa interioara se aplica ceara. Se gaseste in cutii metalice sub forma de pasta. Aplicarea se face cu un burete si dupa ce se usuca se da lustru cu o cirpa curata eventual umezita. De ce ? Nu este o chestie gen asta e zu-zu complet. Stratul de ceara impiedica depunerea prafului si apa nu mai stationeaza pe suprafata. Foarte importanta este aplicarea ei in compartimentul grilei de aerisire, aripi interioare, ranforsari. Veti constata ca se aduna mai putina mizerie si se va indeparta mai usor.
Pentru zone ascunse se foloseste ceara lichida care se aplica prin pulverizare.
Exista in comert si solutii pentru intretinerea cauciucului(anvelopelor). Se poate folosi cu succes pentru furtune si curea alternator.
Se va unge din nou cu vaselina schimbatorul de pe cutie dar nu si tijele. Ele nu trebuie ca fie grase ca vor aduna praf.








Ce am prezentat este o curatare totala care de obicei o fac odata pe an cind schimb ulei, filtre etc. De multe ori sa stiti ca am spalat in spatele blocului cu citeva sticle de apa dar cind era foarte cald, suflam putin in mufe si lasam sa se evapore.
Acest post il voi completa/revizui ca intotdeauna. Mai am ceva poze pe care am sa le pun ca sa fie mai explicit.
Ultima modificare făcută de dancuciureanu la Mie 15 Oct, 2008 11:36 am, modificat de 9 ori în total