Salut.
Proiectul CarPC se imparte in 2 faze de lucru.
1. Proiectarea sistemului
2. Implementare sistemului in designul masinii. (TFT, LCD, Touchscreen etc.)
1. Proiectarea sistemul sau construirea din componente al unui CarPC.
Dupa cum stiti si CarPC-ul este tot un PC, doar ca exista recent si optiuni de a cumpara placi de baza la marimi reduse.
CarPC-ul ideal e facut din componente pentru ca pe piata sunt o gramada de placi de baza cu chipset VIA, care au performante foarte reduse si sunt chiar mai scumpe decat ce am folosit eu.
Nu trebuie subestimat un CarPC si utilitatile lui. Chiar daca e pentru masina, el trebuie sa fie rapid si bine construit, din punct de vedere al rezistentei. Sunt multe optiuni dar exista 1 singura solutie corecta, nu numai din punctul meu de vedere, dar si din punct de vedere al sigurantei instalatiei electrice si al bateriei masinii.
Cheia unei instalatii CarPC este SURSA de curent, care din fericire exista pe piata si se poate cumpara pentru acest scop.
SURSA
O sursa buna si fiabila, extrem de personalizabila cu multe setari (jumperi) este :
M2-ATX care masoara cam 17 cm lungime., are functii multiple printre care si remote pentru amplificatoare sau alte instalatii.
PLACA DE BAZA
Eu am folosit o placa de baza cu procesor Intel Atom cu Hyper Treading Tehnology, adica un fel de simulare dual core, cu chipset Intel GMA 950 Vga, sunet HD (calitate exceptionala), asemanator cu placile mari de baza dar aceasta fiind doar de 17x17 cm.
MONITOR TOUCHSCREEN 7''
Pentru monitor am ales un TFT de 7'' MM-400 cu touchscreen, pentru ca se potriveste la fix rama lui in consola, fiind foarte usor de instalat si elegant. Cu conexiuni multiple, cu 3 Intrarri AV, camera marsalier, teelcomanda, era cea mai buan optiune.
Harddisk Sata2 de 2,5'' de laptop, de 80 GB si memorie DDR2 1GB, acestea fiind optionale, fiecare pune cat doreste, la mine era suficient atat.
Comenzile de pe volan le-am modificat, instaland sub airbag cipul unei tastaturi RF si cablurile trase la butoane, am ales tastele Alt, si cursoarele de la numpad. Alimentandu-se de la placa de baza pe mufa onboard USB 5V.
Receptor GPS
Pentru navigatie am ales un receptor USB GPS Sirf Star 3, acum au aparut si mai bune din punct de vedere al preciziei. La mine precizia fiind cu marja de eroare de la 3 - 10 metrii. El se poate monta oriunde la parbriz sau luneta. De obicei am conexiune maxima fara obstacole.
Conectare Bluetooth si Wifi (optional)
Radio si TV nu am, ca nu imi trebuie, dar folosirea unui Stick Orange sau Vodafone pentru internet este exelenta, avand posibilitate de a asculta posturi pe internet.
Sistemul de operare este XP, program de navigare multimedia Roadrunner cu skinuri, pentru navigatie folosesc IGO8 verisiune PC.
Amplificare
Pentru sunet, sunt 2 optiuni :
Amplificator separat, daca ati avut CDR500 sau alte cdplayere simple si ati renuntat la ele sau daca aveti sistem audio care are intrare auxiliare de sunet, in felul acesta ramaneti si cu Radio.
Eu am ales un amplificator Magnat de 500W
dar ATENTIE !, pentru asta e necesara folosirea unei surse M2-ATX, altfel face POC, in boxe de la placa de sunet.
cum ziceam si inainte, M2-ATX da impuls pe rand la toata instalatie, amplificatorul fiind conectat tot timpul cu 500W pe Boxe.
In primul si primul rand daca vrea cineva o modificare, anuland CD-playerul clasic sau mp3 playerul, trebuie sa isi faca un plan, avand in vedere posibilitatile de montare - modificare si normal daca bordul si designul permite asta.
Cei care au Climatronic pe Astra sunt cei mai norocosi pentru ca nu trebuie sa anuleze nimic din structura consoilei, doar sa modifice pozitia lor, ne eliminand ventilatii, butoane sau alte componente.
O sa detaliez foarte amanuntit pentru toate modele de consola care exista pe ASTRA G care de fapt sunt 2, dar exista cateva solutii de montare, pe care eu le sugerez, in plus esteticul este un lucru esential, poate cel mai esential.
Voi face in Photoshop cateva concepte.
Pentru cei care incearca sa modifice, eu recomand sa cumpere o consola SH si sa faca probe pe el inainte.
1. Consola cu CDPlayer, climatronic, locas depozitare-Magazie CD-uri.
Nemodificat
Modificat
2. Consola cu CDplayer, AC, Locas depozitare - magazie CD-uri.
Implica, taierea consolei in 3, si reorganizarea compartimentelor cu anularea locasului de depozitare, adaugare de material pentru a compensa locul ocupat de AC.
Sincer, eu nu as face asa pentru implica multa munca de reconstructie si cunostiinte amanuntite in ale lucrului cu rasini, adezivi speciali, fibra de sticla, etc, dar e cea mai buna solutie, avand in vedere nesacrificare gurilor de ventilatie.
Nemodificat.
Modificat
Varianta 2
Anularea/taierea gurii de aerisire si butonului de avarie. Solutie foarte des intalnita care implica mai putina munca decat varianta 1.
Din capitolul, asa NU, cateva poze obscene: