florinike- Suspendat
- 1,582 mesaje
- din 22 Feb 2005
- Astra 2001 Z20LET
- Bucuresti
florinike- Mesaje scrise: 1,582
- Masina: Astra 2001 Z20LET
- Status: Offline
- Cont inregistrat: 22 Feb 2005
- Mesaj Privat
Salut...tot eu cu o noua intrebare:ce fel de benzina bagati in masinile voastre??
Nu de alta dar in a mea bag 95 iar de curand am aflat ca la drum lung bezina de 98 e mai buna, trage mai bine.....
Este vreo diferenta intre cele 2 si care e mai buna????
Ultima modificare făcută de florinike la Lun 28 Feb, 2005 2:37 pm
Nu de alta dar in a mea bag 95 iar de curand am aflat ca la drum lung bezina de 98 e mai buna, trage mai bine.....
Este vreo diferenta intre cele 2 si care e mai buna????
Ultima modificare făcută de florinike la Lun 28 Feb, 2005 2:37 pm
- sandumbogdan
- 887 mesaje
- din 03 Sep 2004
- Iasi
sandumbogdan
- Mesaje scrise: 887
- Masina:
- Cont inregistrat: 03 Sep 2004
- Mesaj Privat
- pratmin
- **
- 401 mesaje
- din 21 Sep 2004
- Agila 2002 Z12XE
- Comanesti
pratmin
- Mesaje scrise: 401
- Masina: Agila 2002 Z12XE
- Cont inregistrat: 21 Sep 2004
- Mesaj Privat
- LEXXX
- 1,019 mesaje
- din 25 Jan 2005
- Astra 2004 Z18XE
- Bucuresti
LEXXX
- Mesaje scrise: 1,019
- Masina: Astra 2004 Z18XE
- Cont inregistrat: 25 Jan 2005
- Mesaj Privat
florinike- Suspendat
- 1,582 mesaje
- din 22 Feb 2005
- Astra 2001 Z20LET
- Bucuresti
- Mesaj Privat
- LEXXX
- 1,019 mesaje
- din 25 Jan 2005
- Astra 2004 Z18XE
- Bucuresti
LEXXX
- Mesaj Privat
Nu te supara, am glumit si noi.
Pai depinde, in general la masinile cu motor cu injectie si catalizator se foloseste benzina fara plumb.
Pe de alta parte cifra octanica determina proportia in care poate fi comprimata benzina pana sa faca autodetonatie (aprindere fara scanteie), si este data de proportia procentuala de octan (alcan cu 8 atomi de carbon). De exemplu benzina fara plumb cu cifra octanica 95 are 95% octan, restul de 5% fiind un alt alcan (heptan de exemplu).
La benzinele cu plumb situatia e putin diferita, de exemplu o benzina cu CO95 nu are chiar 95% octan, poate sa aiba de exemplu 90% sau chiar mai putin si prin adaugarea tetraetilului de plumb sa capete aceleasi proprietati de detonatie ca o benzina fara plumb cu CO95. Cu cat este raportul de compresie al motorului mai mare cu atat se recomanda o benzina cu CO mai mare.
In general folosirea de benzine cu cifra octanica mare creste puterea motorului (daca se fac reglajele adecvate de ex. avansul), dar de asemenea cresc si uzura motorului.
De exemplu la motorul meu, z12xe e recomandata benzina de 95, dar se poate folosi de la 90 la 98, computerul motorului facand ajustarile necesare in timingurile de functionare (injectie, aprindere etc). Probabil ca si la alte variante ideea e cam aceeasi.
Ideal e sa folosesti benzina recomandata de producator in concluzie.
Ultima modificare făcută de LEXXX la Lun 28 Feb, 2005 3:35 pm
Pai depinde, in general la masinile cu motor cu injectie si catalizator se foloseste benzina fara plumb.
Pe de alta parte cifra octanica determina proportia in care poate fi comprimata benzina pana sa faca autodetonatie (aprindere fara scanteie), si este data de proportia procentuala de octan (alcan cu 8 atomi de carbon). De exemplu benzina fara plumb cu cifra octanica 95 are 95% octan, restul de 5% fiind un alt alcan (heptan de exemplu).
La benzinele cu plumb situatia e putin diferita, de exemplu o benzina cu CO95 nu are chiar 95% octan, poate sa aiba de exemplu 90% sau chiar mai putin si prin adaugarea tetraetilului de plumb sa capete aceleasi proprietati de detonatie ca o benzina fara plumb cu CO95. Cu cat este raportul de compresie al motorului mai mare cu atat se recomanda o benzina cu CO mai mare.
In general folosirea de benzine cu cifra octanica mare creste puterea motorului (daca se fac reglajele adecvate de ex. avansul), dar de asemenea cresc si uzura motorului.
De exemplu la motorul meu, z12xe e recomandata benzina de 95, dar se poate folosi de la 90 la 98, computerul motorului facand ajustarile necesare in timingurile de functionare (injectie, aprindere etc). Probabil ca si la alte variante ideea e cam aceeasi.
Ideal e sa folosesti benzina recomandata de producator in concluzie.
Ultima modificare făcută de LEXXX la Lun 28 Feb, 2005 3:35 pm
florinike- Suspendat
- 1,582 mesaje
- din 22 Feb 2005
- Astra 2001 Z20LET
- Bucuresti
- Mesaj Privat
Ohooo lexxx taty...mai pierdut de mult......am invatat in scoala care e faza cu cifra octanica dar de atunci si pan acuma ...au cam zburat anii....si oricum la chimie aveam 5 pe linie....
Tocmai la asta ma cam refeream si eu...logic ar fii ca benzina de 98 sa fie mai puternica...e adevarat ca merge mai bine motorul avand aprinderea mai mare dar si afecteaza....
Atunci vin cu o alta intrebare.....pe masina cu motor EURO 2 ce ar fii recomandat sa bagi???
Tocmai la asta ma cam refeream si eu...logic ar fii ca benzina de 98 sa fie mai puternica...e adevarat ca merge mai bine motorul avand aprinderea mai mare dar si afecteaza....
Atunci vin cu o alta intrebare.....pe masina cu motor EURO 2 ce ar fii recomandat sa bagi???
- LEXXX
- 1,019 mesaje
- din 25 Jan 2005
- Astra 2004 Z18XE
- Bucuresti
LEXXX
- Mesaj Privat
- horheus
- **
- 115 mesaje
- din 10 Dec 2004
- Astra 2004 Z17DTH
- Iasi
horheus
- Mesaje scrise: 115
- Masina: Astra 2004 Z17DTH
- Cont inregistrat: 10 Dec 2004
- Mesaj Privat
florinike- Suspendat
- 1,582 mesaje
- din 22 Feb 2005
- Astra 2001 Z20LET
- Bucuresti
- Mesaj Privat
Ai sa moara pestii mei...m-ati spart....
Ma duc sa imi iau doctorat in chimie....
Am inteles care e faza....ideea era ca daca e sa fie una mai buna ca cealalta mai bine sa bagi ce trebuie......oricum am aflat pe pielea mea ce inseamna sa bagi benzina proasta.....apropo de asta e un forum cu ce benzinarii agreati....
Inca nu am auzit pareri de la altii...care sa le fi incercat pe amandoua....
Ma duc sa imi iau doctorat in chimie....
Am inteles care e faza....ideea era ca daca e sa fie una mai buna ca cealalta mai bine sa bagi ce trebuie......oricum am aflat pe pielea mea ce inseamna sa bagi benzina proasta.....apropo de asta e un forum cu ce benzinarii agreati....
Inca nu am auzit pareri de la altii...care sa le fi incercat pe amandoua....
- maddan
- **
- 320 mesaje
- din 16 Jan 2005
- Bucuresti
maddan
- Mesaje scrise: 320
- Masina:
- Cont inregistrat: 16 Jan 2005
- Mesaj Privat
florinike- Suspendat
- 1,582 mesaje
- din 22 Feb 2005
- Astra 2001 Z20LET
- Bucuresti
- Mesaj Privat
Dap...se pare ca asta cu "de unde bagam benzina" a fost dezbatut deja....
Motivul din care am inceput acest mesaj a fost faptul ca am auzit de un opelar Corneli Panait daca nu ma insel care ar fi bagat benzol de 98 si iar fi scazut consumul...mers doar prin tara.
Daca e asa inseamna ca masina e posibil sa mearga mai bine cu 98 sau trebuie sa raman pe 95 si sa incerc sa am grija mai multa de injectoare, pompa de benzina, ulei...ca ea sa mearga "de speriat".....????
Motivul din care am inceput acest mesaj a fost faptul ca am auzit de un opelar Corneli Panait daca nu ma insel care ar fi bagat benzol de 98 si iar fi scazut consumul...mers doar prin tara.
Daca e asa inseamna ca masina e posibil sa mearga mai bine cu 98 sau trebuie sa raman pe 95 si sa incerc sa am grija mai multa de injectoare, pompa de benzina, ulei...ca ea sa mearga "de speriat".....????
- roBERT
- 1,724 mesaje
- din 08 Mai 2004
- Astra 2002 Z20LET
- Bucuresti
roBERT
- Mesaje scrise: 1,724
- Masina: Astra 2002 Z20LET
- Cont inregistrat: 08 Mai 2004
- Mesaj Privat
@ maddan subscriu, am inteles ca benzina este in mare masura aceeasi, insa calitatea/vechimea rezervoarelor unde este tinut carburantul este cea care face diferenta... ar mai fi sim angajatii
Am bagat saptaman trecuta 1000000 benzina de la agip, la ora actuala masina este la service, pentru a-mi da seama ce are am stat aseara 2 ore in frig, a foast nevoie de o galeata de apa firerbinte(ca la camioane) pentru a dezgeheta rampa de injectie a masinii(nu este vb despre un Opel insa principiul este similar MPI)
Am bagat saptaman trecuta 1000000 benzina de la agip, la ora actuala masina este la service, pentru a-mi da seama ce are am stat aseara 2 ore in frig, a foast nevoie de o galeata de apa firerbinte(ca la camioane) pentru a dezgeheta rampa de injectie a masinii(nu este vb despre un Opel insa principiul este similar MPI)
- maddan
- **
- 320 mesaje
- din 16 Jan 2005
- Bucuresti
maddan
- Mesaje scrise: 320
- Masina:
- Cont inregistrat: 16 Jan 2005
- Mesaj Privat
- arthurro
- 832 mesaje
- din 15 Aug 2004
- Omega 1996 X20XEV
- Miami Florida
arthurro
- Mesaje scrise: 832
- Masina: Omega 1996 X20XEV
- Cont inregistrat: 15 Aug 2004
- Mesaj Privat
florinike- Suspendat
- 1,582 mesaje
- din 22 Feb 2005
- Astra 2001 Z20LET
- Bucuresti
- Mesaj Privat
Deci in principiu tine de mai multi factori ....daca e asa pentru motoare mai mici, ca al meu, ce ar fi de preferat la drum lung si prin oras...??
Sa stiti ca eu alimentez numai de la luk oil si petrom...am bagat odata de la shell si mi-am blestemat zilele....masina mergea in socuri si mirosea a benzina in masina...ceva de speriat...
Sa stiti ca eu alimentez numai de la luk oil si petrom...am bagat odata de la shell si mi-am blestemat zilele....masina mergea in socuri si mirosea a benzina in masina...ceva de speriat...
- King of the road
- **
- 489 mesaje
- din 15 Apr 2004
- Mures
King of the road
- Mesaje scrise: 489
- Masina:
- Cont inregistrat: 15 Apr 2004
- Mesaj Privat
- l_stoian79
- 601 mesaje
- din 08 Mai 2006
- Astra 2006 Z14XEP
- Timisoara
l_stoian79
- Mesaje scrise: 601
- Masina: Astra 2006 Z14XEP
- Cont inregistrat: 08 Mai 2006
- Mesaj Privat
salutari
nu e chiar o problema tehnica, dar se incadreaza mai mult sau mai putin in domeniul tehnic.
ma poate lamuri si pe mine care ar fi efectele ptr motor daca utilizez un tip sau celalt de benzina?
mentionez ca am in gand benzina CO95 si CO98 de la Mol... alimentam in general doar cu CO98, dar acu' cateva zile mi-a sarit in ochi un abtibild pe pompa care zice ca CO98 este EURO5 iar CO95 este EURO4... eu avand motor EURO4 ma gandeam ca nu ma ajuta cu nimic faptul ca pun un combustibil EURO5, doar ca imi goleste semnificativ mai rapid portmoneul
multumiri anticipate.
eu
nu e chiar o problema tehnica, dar se incadreaza mai mult sau mai putin in domeniul tehnic.
ma poate lamuri si pe mine care ar fi efectele ptr motor daca utilizez un tip sau celalt de benzina?
mentionez ca am in gand benzina CO95 si CO98 de la Mol... alimentam in general doar cu CO98, dar acu' cateva zile mi-a sarit in ochi un abtibild pe pompa care zice ca CO98 este EURO5 iar CO95 este EURO4... eu avand motor EURO4 ma gandeam ca nu ma ajuta cu nimic faptul ca pun un combustibil EURO5, doar ca imi goleste semnificativ mai rapid portmoneul
multumiri anticipate.
eu
florinike- Suspendat
- 1,582 mesaje
- din 22 Feb 2005
- Astra 2001 Z20LET
- Bucuresti
- Mesaj Privat