La masina actuala aveam de anul trecut 2 jante de tabla cu cauciucuri de iarna. Acum 2 saptamani am gasit in dezmembrari inca doua jante de tabla - 50 lei bucata. Cam ruginite dar bune.
Primul pas a fost sa merg la o vulcanizare sa verific toate cele 4 jante daca nu joaca, nu sunt descentrate. In caz de sunt descentrate cautati un centru care indreapta jante de tabla, nu la ciocan cum am mai vazut ci la strung.
Pentru a le face frumoase in primul rand trebuiesc curatate bine de rugina iar daca sunt prea ruginite si raman adancituri se pot chitui si apoi smirghelui. Pentru curatare am folosit o perie de sarma rotativa, de aia de montat pe bormasina si smirghel.

Trebuie insistat mult la marginea unde vine in contact janta cu cauciucul. Acolo raman multe urme de la pasta de esaentizare folosita la montaj. Si e destul de pacatoasa, se-ntareste si se ia foarte greu. Am folosit chiar un cutit pentru a o putea rade.

Dupa curatarea jantelor se incepe pregatirea pentru vopsire. In primul rand se degreseaza foarte bine cu o carpa inmuiata in diluant sau alcool tehnic.

Nu recomand aplicarea vopselei direct. E bine sa se foloseasca si un strat de grund. Se gaseste in comert la spray. Intrucat am luat numai un spray am dat cu grund toata fata jantei, marginile interioare si exterioare iar la interior doar partea sudata si locul unde janta face contact cu butucul rotii. Mi-a ajuns la fix.

Pentru vopsit am ales vopsea neagra si am preferat sa cumpar vopsea la cutie, la litru intrucat am avut de unde lua si folosi un compresor cu pistol de vopsit. Dar se pot folosi spray-uri fara probleme. Am ales vopseaua la litru ca am ajuns mai ieftin. Pentru folosirea pistolului de vopsit trebuie strecurata vopseaua foarte bine. Am folosit ciorapi de dama pusi in doua. C-o fi sotia de acord sau nu... 😃 Daca vopseaua e prea groasa se dilueaza cu diluant.

Am vopsit jantele 2 maini la interior si 5 maini la exterior in straturi subtiri de vopsea.
Iata ce a iesit:

Si acum 2 fotografii cu vopseaua si grundul folosite. Pe vopsea am dat 15 iar pe grund 24 lei.

Acum imi mai trebuiesc 2 cauciucuri de iarna ca 2 mai am din iarna trecuta!
Spor la treaba!
P.S. Pentru ca eram la serviciu mi-am gasit si ceva de treaba: am vopsit si o tabla ce vine prinsa de un banc de lemn impreuna cu menghina. 😉