Ai uitat parola?


  1. Home
  2. Tuning
  • eduard33

  • Mesaje scrise: 1,502
  • Locatie: Bucuresti
  • Masina: Omega 1997 X20XEV
  • Status: Offline
  • Cont inregistrat: 24 Nov 2004

  • Mesaj Privat
Textul/textele de mai jos nu sunt concepute de mine...sunt copiate de pe alte forumuri si m-am gandit ca poate ajuta la imbogatirea cunostintelor noastre...orice dialog este deschis si orice comentariu este bine venit.

"Compozitie

Oxidul de azot se compune din 2 parti nitrogen si o parte oxigen. La temperatura de 572 F oxidul de azot se descompune degajand in camera de ardere un surplus de oxigen. Oxigenul nu este singurul ce ajuta la dezvoltarea unei puteri mai mari prin proprietatile lui de a arde mai mult combustibil, odata oxidul injectat in camera de ardere el se transforma din stare lichida in stare gazoasa realizand o racire de -127 F. Un lucru important de stiut este ca, Oxidul de azot nu este inflamabil, o eventuala explozie poate rezulta in urma unei cantitati scazute de combustibil in camera de ardere.



Scurta istorie

Nos este un acronim pentru Nitrous Oxide Systems, sisteme de injectie cu oxid de azot. In prezent , NOS este si firma cea mai cunoscuta in productia de asemenea sisteme. In maniera " Xerox= copiator" , numele este folosit gresit pentru toate sistemele. In prezent, NOS face parte din grupul Holley. NOS au fost utilizate pentru imbunatatirea performantelor inca din al doilea razboi mondial, pe avioanele aliate. Dupa razboi, avioanele cu reactie au captat toata atentia , iar demodatele aeronave cu elice au trecut pe planul doi si, o data cu ele NOS. In urmatoarele trei decenii, cu exceptia catorva incercari de a utiliza technologia la masini de curse, peste NOS s-a asternut tacerea - o tacere ingrosata si de faptul ca NOS erau secrete, putini oameni avand acces la informatii. La jumatatea anilor '70 insa, NOS au iesit de sub cheie, devenind principalul subiect de conversatie in lumea auto. Desi existau uni producatori autorizati, sistemele functionau neregulat si cel mai frecvent rezultat obtinut era ca NOS nu dadea rezultate. Lucrurile s-au schimbat insa in 1978 cand doi piloti de curse Mike Thermos si Dale Vaznaian , au mizat pe potentialul Oxidului de azot- folosit cum trebuie- si au creat compania Nitrous Oxide Systems.



Teoria

Cu totii am invatat la scoala ca puterea maxima dezvoltata de un motor depinde direct de puterea exploziilor care au loc in camera de ardere. Cu cat suplimentezi cantitatea de combustibil cu atat este mai puternica explozia, pistoanele sunt impinse cu mai multa forta si, deci, puterea este mai mare. Benzina nu arde insa fara oxigen deci mai multa benzina necesita mai mult oxigen pentru intretinerea procesului de ardere. Un carburator mai mare, valve mai generoase, supraalimentarea, turbinele si NOS sunt exemple clare despre cum poti creste consumul si arderea combustibilului. La primele patru posibilitati vom revenii cu alta ocazie pentru ca acum sa ne axam pe NOS.
Oxidul de azot (N2O) nu este inflamabil si nu creste asa cum gresit cred unii cifra octanica a benzinei. Principiul de functionare este foarte simplu. Astfel, N2O este stocat sub presiune intr-o butelie la 900 - 1050 PSI (67- 70 de atmosfere) .
In momentul in care este eliberat, N2O (lichid in butelei) trece in forma gazoasa iar temperatura ai scade brusc. Cum temperatura scazuta inseamna si volum redus, in cilindrii N2O si benzina vor ocupa mai putin spatiu, motorul avand astfel mai multe "lemne de foc". In plus la zeci de atmosfere si sute de grade Celsius N2O se descompune in Oxigen si Azot. Exista trei tipuri de baza de sisteme cu Oxid de Azot : Uscate, Umede, Direct port.



Sisteme NOS "uscate" si "umede"

Un sistem NOS "uscat" este doar o denumire pretentioasa pentru faptul ca benzina necesara pentru producerea puterii suplimentare este introdusa prin injectoarele originale, montate de producatorul motorului. In ceea ce priveste oxidul de azot, el este pulverizat in conducta de aer. Tehnic vorbind, amestecul de aer, combustibil si N2O - cu o temperatura foarte scazuta - se va "lasa" intotdeauna in partea de jos a cilindrului, lasand partea superioara "uscata". La majoritatea sistemelor obiectivul este atins prin intermediul a doua interventii simultane in functionarea sistemului de injectie. In primul rand, la nivelul injectorului, presiunea fluxului de benzina este crescuta, la pornirea sistemului, cu ajutorul solenoizilor - parte integranta a sistemului cu oxidul de azot. Actiunea determina aproape instantaneu o crestere puternica a fluxului de benzina - la fel ca in situatia in care deschizi brusc robinetul de la furtunul de gradina de la jumatate la maximum. A doua modalitate pentru a se adauga cantitatea necesara de benzina este cresterea duratei in care injectorul sta in pozitia "deschis". Acest lucru se realizeaza prin schimbarea parametrilor pe care- i citeste Unitatea Centrala (Central Processing Unit, CPU) sau computerul de bord al masinii. Spus pe scurt, computerul este "pacalit" sa livreze mai mult combustibil. In ambele situatii, oxidul de azot este si el prezent iar cantitatea de benzina arsa este mai mare, obtinandu- se astfel mai multa putere.
Spre deosebire de sistemele "uscate", cele "umede" adauga benzina si oxidul de azot in acelasi timp si in acelasi loc, de regula, cu 8 - 10 centimetrii inainte de clapeta de acceleratie in cazul motoarelor cu injectie sau imediat sub carburator. Astfel, partea superioara a cilindrului va fi in permanenta "umeda"- de unde si numele sistemului. NOS de acest tip sunt cele mai potrivite pentru motoarele turbo si pentru cele supraalimentate. Acest lucru este cauzat de faptul ca diferentele de densitate dintre benzina, aer si oxid de azot pot determina probleme de distributie si, in unele cazuri, rateuri in admisie. De asemenea, din cauza ca sistemele moderne de injectie au un design compact (traseul amestecului aer/ combustibil fiind mult mai intortocheat), ele nu sunt foarte bune candidate pentru montarea unui sistem "umed".



1. Adaptor pentru robinetul buteliei
2. Garnitura
3. Soclu butelie
4. Butelie N2O
5. Injector Plate
6. Prezoane carburator
7. Garnituri carburator
8. Solenoid N2O
9. Solenoid benzina
10. Adaptor montaj solenoid N2O
11. Adaptor garnitura de compresie
12. Suport montaj solenoid N2O
13. Adaptor
14. Legatura by-pass formata de solenoidul NOS
16. Filtru benzina
19. Furtun alimentare N2O
20. Furtun combustibil
21. Switch acceleratie
22. Furtun universal

Sistemul prezentat este un model Holley " Cheater" montat pe un motor cu 4 cilindri cu carburator Holley.



Sisteme NOS "direct port"

Al treilea si ultimul tip de sistem cu oxid de azot este cel al sistemelor NOS "direct port" , sisteme ce se pot folosi numai pentru motoarele cu injectie de benzina multipunct. Asa cum arata si numele sau, un asemenea sistem introduce amestecul de benzina si oxid de azot direct in fiecare cilindru, prin intermediul injectoarelor originale. Datorita modului de montare si a celui de functionare , NOS "direct port" sunt de altfel si cele mai performante si mai puternice sisteme de acest tip. Pe scurt, avantajele sunt determinate de injectia amestecului direct in fiecare cilindru, dar si de posibilitatea montarii mai multori solenoizi de capacitate crescuta. Tehnic vorbind, un NOS "direct port" dispune de un ansamblu sistem de distributie solenoizi si datorita faptului ca injectia se realizeaza independent, cantitatea de amestec poate fi reglata pe un anume cilindru, fara a se modifica parametrii pentru ceilalti cilindrii. Pe de alta parte, sisteme "direct port" sunt si cele mai complicate, daca luam in consideratie operatiunile de montaj. Astfel injectorul trebuie gaurit, frezat si polizat. Iar dupa aceste operatiuni trebuie sa te asiguri ca nici un obstacol sau materie reziduala nu obstructioneaza fluxul de amestec benzina- oxid de azot. Din aceste motive, precum si din cauza puterii foarte ridicate furnizate de aceste sisteme, NOS "direct port" se preteaza mai degraba pentru masinile de curse sau "kit - cars" decat pentru masina de familie. In concluzie, un NOS "direct port" ce ofera un supliment de 100- 300 Cp poate fi montat pe motoare proiectate pentru a suporta de 2- 3 ori mai multa putere decat in varianta de serie. La acest capitol, V8- urile americane de mare capacitate stau cel mai bine, pentru ca la polul opus sa se situeze motoarele I4 cel mai des intalnite in Japonia si Europa



Intrebari si raspunsuri

Va afecta montarea NOS fiabilitatea si rezistenta motorului?
DA si nu. Cheia problemei este alegerea sistemului NOS potrivit. Un kit care se potriveste cu calibrarea de fabrica a motorului (cea originala) nu va cauza uzura prematura a motorului. Deoarece energia dezvoltata in cilindrii creste, tot asa se intampla cu fortele exercitate asupra celorlalte commponente ale motorului. Astfel daca rezistenta respectivelor materiale este mult depasita, uzura motorului este mai accentuata. Atentie! Kit-urile NOS trebuie folosite numai pe perioade foarte scurte de timp (de regula 10 sec.), in treptele superioare de viteza si la turatii de minimum 3000 rpm.

Pot sa montez, pur si simplu, sistemul NOS pe motorul de fabrica?
Da. Sistemele NOS sunt produse pentru , practic, orice tip de motor de serie. Cheia este alegerea corecta a kitului. De exemplu,motoarele cu 4 cilindrii accepta un supliment de 40- 60 cp , cele cu 6 cilindrii intre 75-100 cp, in timp ce marile V8 accepta 125- 200 cp. Plajele sugerate mai sus sunt valabile pentru majoritatea motoarelor cu pistoane si chiuloasa din otel si in conditiile unor modificari tehnice minore sau chiar fara modificari.

Exista posibilitatea obtinerii unor castiguri si mai mari de putere?
Da. Inlocuirea pistoanelor originale cu unele din aluminiu este cea mai la indemana operatiune. Mai exista optiunea intarzierii aprinderii cu 4-8 grade (1- 1,5 grade pentru fiecare 50 cp in plus), cea a montarii unei pompe de benzina de capacitate mai ridicata si cea a utilizarii unui combustibil mai performant (cifra octanica peste 100). Pentru mai mult de 250 cp sunt necesare ample modificari ale motorului, cum ar fi schimbarea axei cu came, inlocuirea sistemului electronic, o pompa dedicata surplusului de benzina, si folosirea unui combustibil cu cifra octanica peste 110.

Care sunt performantele masinii dupa montarea NOS?
Pentru majoritatea sistemelor o scadere a acceleratiei de la 0-100 km/h cu 1-3 sec. si cresterea vitezei cu 20- 45 km/h. Factori precum cilindreea, anvelopele si cutia de viteze vor influenta insa performantele finale."

si ceva poze






  • eduard33

  • Mesaje scrise: 1,502
  • Locatie: Bucuresti
  • Masina: Omega 1997 X20XEV
  • Status: Offline
  • Cont inregistrat: 24 Nov 2004

  • Mesaj Privat
Si altul asemanator....

"Explicatie

Ce e NOS...ce e NOS...NOS este un acronim pentru Nitrous Oxide Systems, firma care a devenit cea mai celebra in productia de sisteme de injectie cu oxid de azot. Numele s-a extins la toate sistemele (cam ca la xerox cu copiatoarele).

Teorie

Puterea unui motor depinde in mod direct de puterea exploziilor care au loc in camera de ardere in fiecare ciclu. Cu cat se arde mai multa benzina, cu atat este mai puternica explozia. Pentru arderea unei cantitati mai mari de benzina, este nevoie de mai mult oxigen pentru a intretine arderea. Orice tuning pentru marirea puterii asta face, in ultima instanta, mareste cantitatea de benzina si oxigen care intra in cilindru. Daca mai multa benzina benzina se baga usor (toata lumea a vazut carburatoare dereglate), marea problema devine marirea cantitatii de oxigen.

Functionare

Oxidul de azot (N2O) este un gaz neinflamabil si nu creste cifra octanica a benzinei dupa cum am auzit pe alocuri. Acela este nitrometanul, si cu totul alta poveste. Pentru a fi utilizat in motoare, se stocheaza sub forma lichida intr-o butelie la 1000 PSI. Cand este eliberat, trece in stare gazoasa, temperatura ii scade brusc si densitatea ii creste. La temperatura de 300 C (in camera de ardere), oxidul se desface in azot si oxigen, crescand astfel puterea exploziei. Azotul care este eliberat are si el un rol in amortizarea presiunii crescute asupra pistoanelor, ducand la o intarziere care da timp amestecului mai bogat sa arda in intregime.
Sistemele de injectie (exista cateva subtipuri,eu explic la modul general) sunt compuse din butelie, tevaraie, cateva electrovalve (zise si solenoizi) si marele buton. Apasarea pe buton duce la punerea in functiune a solenoizilor de gaz si de benzina - unul da drumul gazului, celalalt creste fluxul de benzina si way to go ... pot fi si mai multi solenoizi, in functie de motor si sistem.

I s-a dus vestea de mare pericol pentru motor din cauza inconstientei celor care au tinut neaparat sa puna un sistem NOS ieftin. Daca sistemul este bine pus la punct si prevazut cu toate sigurantele, nu este nici o problema. Probleme pot aparea la intreruperea fluxului de benzina, caz in care amestecul devine prea bogat in oxigen si are loc o explozie, doua, trei FOARTE puternice, ce duce de obicei la unu-doua-trei pistoane/biele/bloc motor etc inutilizabil... Solutia este instalarea unui senzor care decupleaza solenoidul de gaz cand se opreste fluxul de benzina. O alta problema este ca nu se poate injecta oxid in motor sub 3000 de ture, din acelasi motiv (nu e suficienta benzina). Solutia: "window switch", un senzor ce nu permite pornirea sistemului sub 3000 de ture. De fapt, multi nu au buton la mana, ci un WOT switch (wide open throttle), adica un contact ce porneste sistemul cand acceleratia a fost tinuta la podea un nr de secunde. Uzura motorului nu ar trebui sa fie o problema daca se foloseste gaz in reprize de maxim 15 secunde. Majoritatea motoarelor sunt concepute sa functioneze la o putere mult mai mica decat suporta si oricum, in 99% din timp merg sub puterea maxima."


Si un link cu unii care pot face asta...

http://www.4tuning.ro/autot...trous_express.htm
  • sorin666

  • Mesaje scrise: 3,888
  • Locatie: outside Manell's Land
  • Masina:
  • Status: Offline
  • Cont inregistrat: 12 Mai 2004

  • Mesaj Privat
Desi plina de informatii interesante, sunt in text si multe greseli flagrante, sau cel putin informatii complect depasite... chiulase de fonta nu se mai folosesc de circa 30 de ani, iar pistoane, de circa... 50...
Personal consider sistemul complect ne-interesant pentru o masina "normala" (chiar tunata si ras-tunata) este un "fenomen de moda" iar sistemul este utilizabil doar un timp infim si in anumite conditii bine definite... Nici o masina de competitie nu il utilizeaza de fapt, exceptand cursele de acceleratie pe 1/4 miles, la care 1motor=o cursa...
In plus, recomand baietilor de pe site sa mai puna mana si pe carte, nu de alta dar "la fotbal si masini se pricepe toata lumea"... Rolling Eyes Iar ei dau dovada ca se pricep la motoare tot atat ca si cei care vand Viagra pe Internet in farmacologie... Razz
In schimb apresciez (sincer si fara "politically correct") efortul facut de tine pentru a deschide o discutie, de altfel interesanta...


Ultima modificare făcută de sorin666 la Sam 13 Mai, 2006 8:08 pm
  • NeSeCeul

  • Mesaje scrise: 16
  • Locatie:
  • Masina:
  • Status: Offline
  • Cont inregistrat: 12 Apr 2005

  • Mesaj Privat
Daca ai avea o masina de curse, iti spun eu ca ar fi ideal, dar nu pentru alta care mergi in disco sa faci senzatie. Laughing
Skip ads

  1. Home
  2. Tuning

Discuții similare

Intră în ClubOpel!

check Cea mai mare comunitate Opel
check Întâlniri locale
check Skip Ads
check Vinzi/Cumperi
check Gratuit pe viață




CO+FB CO+FB CO+YT CO+IG CO+TWTR