Catalizatorul (convertorul catalitic )are forma unui amortizor clasic, eliptic sau rotund, in interiorul caruia sa afla un monolit ceramic sau metalic pe care sunt depuse metale nobile: Pt, Rh, Pd care favorizeaza conversia gazelor poluante in gaze nepoluante. In convertorul catalitic au loc procese de transformare a hidrocarburilor in dioxid de carbon (CO 2 ) si vapori de apa, a monoxidului de carbon (CO) in dioxid de carbon (CO2) si a oxidului de azot (NO0 in nitrogen (N2) si oxigen (O2). O functionare normala a unui convertor catalitic corect dimensionat conduce la o transformare a gazelor rezultate ca urmare a arderii combustibilului in gaze cvasiinofensive.
Probabil multi dintre voi au avut probleme cu catalizatoarele...uni le-au schimbat, altii care nu au avut bani(sau au vrut ceva putere in plus) le-au dat jos...etc..exemplele pot continua.
Inca nu stiu daca am vreo problema cu al meu...voi afla in curand, si as vrea sa fiu oarecum pregatit pentru ITP.
Intrebarea mea este...
SE POT CURATA ACESTE CATALIZATOARE

Nu dati raspunsuri gen "cumpara unul nou" sau "nu se poate"...as dori si ceva argumentatii...
Multumesc.