Ne-am cazat la Hotelul Etap (face parte din lantul hotelier Accor), in zona Erdberg. Curat, tv in camera, cald, mic dejun optional ptr 5 e de persoana (la noi nu a fost cazul, aveam mancare la noi de saturam tot hotelul 3 zile). Masinile le-am lasat intr-o parcare etajata aflata f aproape deoarece la hotel cereau 11 e pe zi, iar la parcarea respectiva 3 e pe zi. Mentionez ca rezervarea la hotel si sigestia cu parcarea au fost facute de un prieten al fratelui meu, cetatean roman stabilit la Viena.
Apoi, cu pliantele in mana gasite la hotel, cu harta Vienea si a metroului vienez care este absolut superb (unele statii sunt etajate si pe 3 niveluri, altele sunt chiar pe poduri peste Dunare (Kaisermuhlen) dar si cu sugestiile binevenite gasite chiar aici pe forum am colindat de-a lungul si de-a latul Viena. Plecam in jur de 9.30 de la hotel si ne intorceam in jur de 19-20.
Cel mai mult m-a impresionat Catedrala Sf. Stefan, sau Stefandom din Stefanplatz. Extraordinara, majestuoasa, luminata superb noaptea! Construita in stil gotic, cu un turn f inalt, este monumentul care mi-a taiat respiratia. Citisem pe net despre catacombele de sub catedrala si am intrat cu un grup de italieni si un ghid. Se coboara 6 m in catacombe, inainte este o sala unde sunt sicriile cu multi imparati ai imperiului austro-ungar, apoi in catacombe sunt cateva incaperi pline de oasele celor morti de ciuma. Impresionant. Deasemenea timp de 40 de ani aici a fost cimitirul Vienei pana cand din cauza mirosului nu se mai putea tine slujba in catedrala. Turul catacombelor a costat 4.5 e de persoana.
2 poze, sper sa va placa:

Am mai vizitat Hofburgul si apartamentele imperiale, Schonbrunul sau micul Versailles, Turnul Vienei sau Donau Turn, Opera, Primaria si Parlamentul Vienei alte 2 cladiri superbe dar si Praterul, cam dezolant iarna, insa nu am ratat ocazia de a ne da in celebra roata cu 8.5 e de persoana. In Turnul Vienei am dat 5.5 e de persoana, la Schonbrun parca 13.5 e, cam atat imi amintesc ca preturi. Atat la Turn cat si la Prater esti fotografiat cand intri apoi la iesire, daca vrei cumperi fotografia cu tine si respectivul obiectiv. Foarte frumos, elegant mod de a face turism. Totul este foarte curat, lumea foarte amabila, ne-am descurcat bine in engleza, cu persoanele de varsta aproximativ cu a noastra. Pe scarile rulante se circula doar pe partea dreapta, stanga fiind libera ptr cei care se grabesc. Nu am auzit nici macar un claxon in Viena, doar zgomotul copitelor de la caii ce trageau calestile in promenade. Pe autostrada nici un claxon, nici un flash, depaseai pe banda 2 chiar daca venea cineva ff tare astepta linistit pana te dadeai la o parte, m-a impresionat bunul simt si calmul de acolo. Lumea pe strazi ff degajata, imbracata normal fara sa epateze cumva, lipsita de stres, ce mai, o alta lume. Am fost si pe Hilfe Maria Strasse, un bulevard plin de magazine de firma unde daca aveai rabdare si cautai gaseai lucruri de calitate la pret rezonabil.
Revelionul l-am petrecut chiar in Stefanplatz (un fel de Piata Universitatii la noi) unde se crease un cerc in care lumea dadea artificii, restul asteptand cu un pahar de sampanie sau o cana de vin fiert noul an. Simplu dar frumos . Apoi am dansat pe strazi unde se auzea si Dragostea din tei. Doar pana pe la 1.30. Apoi ne-am retras in camere, eram si f obositi, urma o noua zi grea. Dupa o tuica fiarta am dormit dusi.
Am mai vizitat Khalenberg, o manastire infiintata de Sobieski aflata pe o colina deasupra Vienei. Din cauza cetii nu se vedea orasul, drumul pana acolo e super, deasemenea manastirea.
Mai jos atasej cateva poze:
Turnul Vienei

Palatul Schonbrun

Primaria Viena

Cladirea parlamentului din Viena

Roata din parcul Prater

Hofburgul

Biblioteca din Viena

Viena noaptea

Deja m-am lungit cam mult. Altadata va povestesc despre Budapesta si despre costuri daca intereseaza pe cineva.