- calfianu
- OP
- 525 mesaje
- din 30 Mar 2006
- Astra 2001 Y20DTH
- Brasov
calfianu
- Mesaje scrise: 525
- Locatie: Brasov
- Masina: Astra 2001 Y20DTH
- Status: Offline
- Cont inregistrat: 30 Mar 2006
- Mesaj Privat
Faza cu padurile, de ce acum ? Acum este tardiv, pamintul vine la vale, inundatii si tot tacimul. Banii s-au facut, politicienii locali au fost unsi (observati ca nu se dau nume ale oficialitatilor care au patronat jaful si nici din ce partide au facut/fac parte, mai este un pic de padure si se termina si asta.
"Vedeti ce nevoie mare are Romania de protectia mediului, hai sa punem draq odata taxa aia pe masini ca nu avem ce respira...." Pai, fratilor, daca aveti nevoie de fonduri sa impaduriti, treceti la scuturat baronii taietori, nu mai puneti biruri pe restul prapaditilor....
Nu se poate, pentru ca baronii conduc, turma se supune.
Ce e cu sanatatea asta ?
Sistemul este de cacao. Stim cu totii, care sunt cauzele si care ar fi solutiile ? Vedem din nou la televizor incompetenta medicilor. Oare nu doar pare? In momentul in care medicii fac in primul rind contabilitate si un pacient este o cheluitala, despre ce medicina vorbim?
Contribuim cu totii sistematic si fara exceptii la un fond, dar cind este nevoie de ajutor, sistemul nu poate ca tot sistematic si fara exceptii sa te ajute.."..veniti luna viitoare, fondurile pe luna asta s-au terminat". Mishto, insa eu nu pot sa spun: "Bai ministre, vino luna viitoare sa iti dau contributia la CNAS, ca luna asta nu am putut beneficia, asa ca nu mai contribui ..."
Tiparul intamplarilor prezentate la TV este relativ acelasi: Oameni necajiti tratati superficial, economic, ieftin, ajung in situatii grave, plimbati intre spitale, in final .... Apoi plingere la Colegiul Medicilor si procuratura pentru incompetenta medicului.
Toate aceasta mediatizare ajuta ? Poate DA, un om informat .....bla bla bla....Oficialitatile trebuie sa IA MASURI. Ce masuri ? Aici incepe povestea. Eu am vazut 2 directii in care media exercita presiune. Este de vazut in favoarea cui.
1. Aparent este nevoie de un sistem de asigurare mai eficient.
2. Medicii trebuie sa fie mai responsabili, altfel vor plati. (procese, etc etc).
1. un sistem de asigurare complemntar, privat, sau inlocuirea completa a sistemului de stat cu sistem privat si liberatarea fiecaruia de a-si gasi firma de asigurare care sa ofere pachetul cel mai avanajos. Spitalele, clinicile, cabinete etc isi fixeaza tarifele, casa deconteaza pacientului costurile asa cum prevede contractul intre ei. Este asta o solutie ?
Poate ca da, insa nu uitam un lucru. Scopul oricarei activitati economice este obtinera PROFITULUI, iar casele de asigurari NU sunt societati caritabile. Daca putem spune ca o activitate economica nu este nici morala si nici imorala ci amorala, activitatea economica care genereaza profit din grija omului pentru sanatatea sa mi se pare total imorala. Presiunea preturilor se va accentua casele vor solicita interventii cu minimum de costuri etc....exact ca acum, dar nu statul face presiunea ci casa privata care vrea profit.
Nu cunosc sisteme medicale prea multe, aici puteti contribui cu informatiile pe care le aveti, insa Franta (in proporite de 70%) si Canada pastreaza un sistem de asigurari de sanatate de stat. Teoretic nu se face profit din asta in acele tari. Filosofia este "platesti cit iti permiti si beneficiezi atata cit ai nevoie." O mare solidaritate patronata de stat....
2. Responsabilizarea medicilor....
Exercitarea unei presiuni judiciare, sa-i spunem asa, nu cred ca poate inbunatatii situatia. De ce ? Pentru ca pentru ca nu este placut pentru un medic sa poarte aceasta povara si sa lucreze cu frica ca poate plati milioane de Euro despagubiri. El va cauta sa delege acest risc. Cui ? Unei case de asigurari. Pentru un bir sistematic catrea aceeasi casa de asigurari care evolueaza si la punctul 1, medicul isi face linistit mai departe meseria ASA CUM CONSIDERA EL DE CUVIINTA. Cind toti doctorii vor proceda la fel, cosul unei consultatii medicale se va multiplica pentru ca medicul sa-i descarce financiar incarcarea pe pacient. Care la rindul lui este asigurat. In prezent in RO poti sa faci o ecografie pentru supraveghera sarcinii la un pret intre 20-120 Euro. Fara ca CNAS sa plateasca un leu (nu sunt fonduri, va amintiti, da?). In SUA aceeasi ecografie costa in prezent 800 Dolari. O radiografie in USA costa 900 Dolari. Costurile acestea nu se justifica nici in aparatura si nici in salariile doctorilor, ci, eu cred, in altceva:
a. costurile asigurarilor de malpraxis si b. O strategie de inginerie sociala, care face ca orice serviciu medical sa nu fie accesibil fara asigurare. De ce asta? Pentru ca acele cazuri ce necesita resurse tehnice, specialisti, echipamente si tratamente sofisticate scumpe si aparent innacesibile, sunt totusi o mica parte din activitatea unui sistem sanitar total insuficiente pentru a face un business. Dar daca intreaga populatie, turma, are impresia ca tot ceea ce este legat de sanatate este scump, se asigura. Platesc "Taxa de protectie" medicala. Iar firmele de asigurare ajung sa faca PROFIT, fara sa aiba practic nici o contributie.
Sunt politicieni interesati de piata de asigurari de sanatate din RO pentru afaceri private?
Cum vedeti voi aceasta situatie?
- iulian1971
- *******
- 7,047 mesaje
- din 21 Dec 2006
- Ilfov
iulian1971
- Mesaje scrise: 7,047
- Locatie: Ilfov
- Masina:
- Status: Offline
- Cont inregistrat: 21 Dec 2006
- Mesaj Privat
Părerea mea: Sunt prea mulți cei care beneficiază de asistență medicală fără a plăti pt. aceasta ( a se citi toți cei care muncesc la negru sau deloc ). Acesta este motivul pt. care spitalele nu fac față nr.- ului de pacienți sau nu au suficiente medicamente.
În altă ordine de idei foarte mulți medici au plecat afară pt. salarii de 5-10 ori mai mari, iar medicii rămași în țară sunt ori prea bătrâni (ex: CIOMU) ori fără experiență (rezidenți pe picior de plecare).
Un sistem de asigurare eficient, după părerea mea, trebuie să arate cam așa: contribuție pacient ¤ medic familie ¤ spital, fără a mai include Casa de Asigurări.
- G_S_C
- ***
- 816 mesaje
- din 26 Jun 2006
- Prahova
G_S_C
- Mesaje scrise: 816
- Locatie: Prahova
- Masina:
- Status: Offline
- Cont inregistrat: 26 Jun 2006
- Mesaj Privat
In alta ordine de idei, iata cum arata holul unui spital de pediatrie in anul 2008 (nu, nu am gresit, nu e 1908, e 2008!) 😶

Ce pretentii mai putem avea la actul medical, cand nici macar curatenie in spital nu se face
Sisemul sanitar e PRAF! (de sus pana jos!)
- G_S_C
- ***
- 816 mesaje
- din 26 Jun 2006
- Prahova
G_S_C
- Mesaje scrise: 816
- Locatie: Prahova
- Masina:
- Status: Offline
- Cont inregistrat: 26 Jun 2006
- Mesaj Privat
Nici sistemul sanitar privat nu sta prea bine:
Doresc sa-mi fac o extractie de cateva luni, dar, sunt impiedicat de medici:
Isi pun manusile albe si purced la treaba.
Care treaba ma intreb eu? nu folosesc aspirator, nu au scule de unica folosinta(daca ii intrebi se balbaie toti)etc, si asa decid mereu sa plec de la stomatolog, care de fapt e un cabinet particular.
Asa ca intrebarea este: Sistemul sanitar privat e mai breaz decat cel de stat?
Raspunsul meu este ca in mod sigur: NU!
rastafarianul- Suspendat
- 511 mesaje
- din 07 Sep 2006
- Astra 2002 Y20DTH
- Bucuresti
rastafarianul- Mesaje scrise: 511
- Locatie: Bucuresti
- Masina: Astra 2002 Y20DTH
- Status: Offline
- Cont inregistrat: 07 Sep 2006
- Mesaj Privat
O alta patanie cu vara-miu , chiar azi. El lucreaza la un Supermarket. de cateva zile racit cobza. Se duce la cabinetul medical din incinta sa i se dea ceva medicamente. Acolo o doctoreasa la 30 si ceva de ani. Se uita aia la el, il suceste pe toate partile si ii pune diagnosticul: faringoamigdalita. Culmea e ca vara-miu nu mai are amigdale de vreo 10 ani.
Asa ca, fereasca Dumnezeu s ate imbolnavesti in Romania.
Frumoasa tara avem . Pacat ca este locuita.