Multumesc de raspunsuri;exact,asta e ideea,o scanteie puternica intre doi electrozi dar cu planul de propagare a flacarii vertical.La cele clasice cu un pol, planul de propagare este orizontal si cum am mai scris nu-mi place!Ma gandesc ca daca propagarea flacarii este verticala presiunea initiala loveste direct in capul pistonului(si eu zic ca asta conteaza destul de mult in cazul asta)pe cand la cea clasica cu toate ca scanteia este buna dar planul fiind orizontal,intai loveste peretele cilindrului,dupa care presiunea creste la valoarea nominala si impinge pistonul in jos.In final presiunea pe cilindru este la fel,dar viteza de crestere este cu siguranta mai mare in varianta asta de bujie...de aici si comportarea net favorabila a motorului.@mecaNIK,asa cum ai scris,este clar ca nu e la fel pentru toate motoarele. Depinde de uzura,de configuratia camerei de ardere si alte...dar investitia e minima si ar merita incercata!Acum daca trecem, sa zic asa, in alta liga putem incerca si alte sisteme de aprindere spre exemplu cu microunde(microwave ignition system)sau cu laser(laser ignition system),numa ca asta nui povestea din episodul de azi...din motive de copyright nu dau linkuri,cine vrea copy/search la nea gogu.Sau de idee aici
http://www.youtube.com/watch?v=vrTwvUo9ygs