Citit codul P0171 cu parametrii stocati:

Codul P0171 inseamna amestec sarac, adica senzorul de lambda/oxigen raporteaza prea mult aer/prea putina benzina in amestec. ECU conformeaza, si comanda benzina mai multa ca amestecul sa devine perfect. Asta se vede in "Long Term Fuel Trim" din momentul setarii erorii era +32.81%.
Conform TSB3081, DTC P0171 se seteaza la modelul de motor cand "Long term fuel trim reaches 30%". Acest DTC aprinde becul daca se confirma in doua porniri subsecvente si stinge daca nu mai apare intr-o pornire. Deci stim de ce s-a setat eroarea si de ce becul este intermitent. Dar ce inseamna?
Amestec sarac se intampla cand prea putina benzina este injectata pentru cantitatea de aer admis masurat. Deci problema este ca fie ca injectia este deficitara sau intra mai mult aer decat masurat (aer fals). Ar mai putea sa fie senzorul de oxigen/lambda care nu masoara bine calitatea amestecului. Deci trei piste.
S-a incercat alimentarea cu alta benzina. Sters codul si stins bec in ianuarie. Codul P0171 mai apare pe diagnoza dar intr-o saptamana cu drumuri scurte in oras nu se confirma si nu re-aprinde. Problema e tot acolo, Long Term Fuel Trim e undeva pe la 25%. Trecem la celelalte piste.
Cu cititor OBD se monitorizeaza tensiunile celor doi senzori de oxigen/lambda pe o diagrama de timp in diferite conditii. Senzorii trebuie sa se incalzeasca deci ne uitam si cu motor rece si cu cald. Senzorul inainte de catalizator oscileaza frumos intre sarac si bogat, asa cum trebuie. Senzorul de dupa cat oscileaza mai lent si numai la schimbari de sarcina. Tensiunile sunt bune, comportamentul lor e conform asteptarilor. Chiar avem amestec sarac.
Ramane aer fals. TSB3081 prevede verificarea etanseitatii admisiei. Lipsa etanseitatii ar putea fi marcata si de "short term fuel trim" mai mare de 7%. Masurat "Short term fuel trim" la relanti si arata 3.91% (confirmat cu masuratoare min-max pe o perioada mai lunga), ceea ce ar indica ca admisia este etansa. Nu sunt semne vizibile de crapaturi sau auditive de suierat. Si totusi…
Ne uitam la masuratorile raportate de debitmetrul de aer (Mass air flow rate): 1.6g/s la relanti. E prea mica pentru motorul de 1.4l. Ar trebui sa fie intre intre 2-6 la relanti. Deci fie mai intra aer necontorizat (aer fals) sau debitmetrul este defect si subestimeaza. Nu sunt semne vizibile de murdarie pe el asa ca investigam in continuare aerul fals.
Aer necontorizat de debitmetru mai intra prin circuitul de recuperarea vaporilor de benzina. Acestea se inmagazineaza intr-un canistru de carbon si se purjeaza din cand in cand de catre ECU direct in galeria de admisie. Purjarea este controlata de o electrovalva. Masurata rezistenta solenoidului, aceasta se afla in limite. Cu toate acestea ar putea fi valva blocata. Ar trebui sa verificam daca se inchide bine cand e comandata inchisa. Cititorul OBD raporteaza purjarea comandata. Cand motorul e rece, ECU nu comanda purjare. Cu motorul rece pornit si purjare 0 confirmata cu cititor, deconectam furtunul de vapori la intrarea electrovalvei. Si suge aer, vacuum-ul produs de motor este prezent dupa valva. Electrovalva nu se inchide bine, am gasit-o pe nenoricita.
Electrovalva e undeva la 300 lei, tot ansamblu de supapa de sens, furtune si mufa e undeva la 1000 de lei (5566386). Odata schimbata, adaosul de benzina (long term fuel trim) se intoarce la +-5%, debitmetrul contorizeaza aer la peste 2 g/s, iar eroare de P0171 nu se mai seteaza.
Ce este interesant totusi ca diagnoza pe care face ECU la fiecare pornire la rece ar fi trebui sa depisteze electrovalva defecta. Codul de eroare ar fi trebuit sa fie DTC P0496: https://workshop-manuals.com...fuel_system_1.4l_(ldd_ldu_llu_luh_luj)/diagnostic_information_and_procedures/miscellaneous/dtc_p0496_luj/.
MODEL: Astra 2010
MOTOR: A14NET