Ai uitat parola?


  1. Home
  2. Legislație, asigurări și taxe
  • T.ion

  • Mesaje scrise: 3,454
  • Locatie: Alta tara
  • Masina: Zafira 2001 Z16XE
  • Status: Offline
  • Cont inregistrat: 27 Feb 2014

  • Mesaj Privat
Sau virat bani in cont, dupa lege in 15zile trebuie sa intre si dobanda in cont.
Tot am cautat pe net informatii despre calcularea dobanzi.

https://www.avocatnet.ro/art...-ma%C8%99ini.html

Cei care vor primi înapoi de la stat fostele taxe auto vor primi si dobânzi, conform regulilor în vigoare. Ele nu se vor acorda însã odatã cu suma de restituit, ci se vor calcula de cãtre Fisc ulterior virãrii sumelor principale în conturi. Acordarea dobânzilor se va face însã în aceleasi limite de timp stabilite pentru restituirea taxelor. Recuperarea banilor e posibilã de la intrarea în vigoare a OUG nr. 52/2017, iar regulile detaliate de restituire se gãsesc în normele pentru aplicarea ordonantei.

Mai exact, în Ordinul comun al Ministerului Mediului si Ministerului Finantelor Publice nr. 1.488/3.198/2017, regulile procedurale cuprinse în act intrând în vigoare pe 29 decembrie 2017.

În primul rând, din ordin aflãm cã dobânzile se vor vira în conturile solicitantilor ulteriori virãrii banilor de taxe. Apoi, din document reiese cã dobânzile nu trebuie cerute de contribuabil expres, ci se vor calcula si acorda din oficiu.

"Dupã efectuarea restituirii sumelor (...), organul fiscal central competent calculeazã dobânda cuvenitã contribuabilului, în cel mult 15 zile de la data restituirii, dar nu mai târziu de termenul stabilit prin ordonanþa de urgenþã pentru restituirea taxelor/timbrului", scrie în ordinul comun. Asadar, dupã ce se restituie banii, se începe calculul dobânzilor si apoi acordarea lor.

Reamintim cã banii se dau înapoi începând cu 1 ianuarie 2018, cu exceptia timbrului de mediu, unde restituirea se va face în perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019. Si dobânzile se vor acorda tot în acest interval, potrivit normelor în vigoare.

"Dobânda cuvenitã contribuabilului se calculeazã asupra sumei de restituit care se înmulþeºte cu numãrul de zile aferent perioadei cuprinsã între data perceperii taxei/timbrului ºi data restituirii efective, ºi cu nivelul dobânzii prevãzut de art. 174 alin. (5) din Codul de procedurã fiscalã, respectiv 0,02%/zi", scrie în norme despre modul de calcul al dobânzilor. Asadar, nivelul dobânzii va fi de 0,02% pe zi.

Conform documentului, dacã dreptul la restituirea fostelor taxe auto a fost deja stabilit printr-o hotãrâre judecãtoreascã, atunci dobânda va fi cea stabilitã de instanta judecãtoreascã -- dacã s-a stabilit una.

Sunt contribuabili care criticã însã modul de calcul al dobânzilor, spre exemplu, pentru cã nivelul dobânzii ce va fi aplicat era mai mare la momentul când s-au plãtit unele dintre aceste taxe. De asemenea, trebuie sã mentionãm si cã, potrivit normelor, dacã solicitantul are datorii la bugetul de stat, va opera compensarea cu acele datorii. Or, în astfel de cazuri, suma de returnat va fi mai micã sau chiar zero, de la caz la caz, iar modul de calcul al dobânzilor se va raporta la suma de restituit, potrivit aceluiasi document.

http://mobile.hotnews.ro/stire/21939101

Guvernul a adoptat vineri o ordonanta de urgenta privind restituirea sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule. Ordonanta reglementeaza restituirea pe cale administrativa, la cerere, a sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule.

Restituirea sumelor se realizeaza, in baza deciziilor emise de organul fiscal central competent, potrivit prevederilor Legii nr.207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

- pentru taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, in perioada 1 ianuarie 2018- 31 decembrie 2018;
- pentru timbrul de mediu pentru autovehicule, in perioada 1 septembrie 2018- 31 martie 2019.

Beneficiarii acestei ordonante sunt contribuabilii care au achitat taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, conform Legii 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, taxa pe poluare pentru autovehicule, prevazuta de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 50/2008, aprobata cu modificari prin Legea nr. 140/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, prevazuta de Legea nr. 9/2012, si timbrul de mediu pentru autovehicule, prevazut de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 9/2013, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 37/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, care nu au beneficiat de restituire pana la intrarea in vigoare a acestei ordonante de urgenta si care vor solicita in scris, organului central fiscal competent, pana la 31 august 2018, sub sanctiunea decaderii, restituirea sumelor achitate si a dobanzilor aferente acestora, datorate pentru perioada cuprinsa intre data perceperii si data restituirii.

Nivelul dobanzii va fi cel prevazut la art. 174 alin. (5) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

Modelul cererii va fi aprobat, prin ordin comun, de Ministerul Mediului si Ministerul Finantelor Publice, in termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a ordonantei, iar normele metodologice de aplicare, in termen de 60 de zile.

Actul normativ are in vedere necesitatea armonizarii legislatiei nationale cu hotararile Curtii de Justitie a Uniunii Europene si evitarea posibilei declansari a unei actiuni in constatarea neindeplinirii obligatiilor de stat membru al Uniunii Europene.

https://static.anaf.ro/stati...__3501_1651101228

ART. 174 Dobânzi
(5) Nivelul dobânzii este de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere.


Eu unul asa inteleg:
Suma restituita x Zile trecute x 0.02% = Dobanda

Ex:
1000 RON x 1825 Zile (5anix365zile) x 0.02% = 36500 RON Asa sa fie?

Cei care ati recuperat taxa cu se calculeaza ca sa stim.
Si cei care stiu, si inteleg mai bine legea poate ne ajuta sa intelegem mai bine cum se calculeaza.


Macar sa ajutam statul cu ceva. Laughing
  • T.ion

  • Mesaje scrise: 3,454
  • Locatie: Alta tara
  • Masina: Zafira 2001 Z16XE
  • Status: Offline
  • Cont inregistrat: 27 Feb 2014

  • Mesaj Privat
Cred ca vine cam asa:
0.02 : 100 = 0.0002
1000 RON x 1825 Zile (5anix365zile) x 0.0002 = 365 RON
Suma restituita x Zile trecute x 0.02% = Dobanda
  • ahappyuser

  • Mesaje scrise: 6,745
  • Locatie: Sibiu
  • Masina: Astra 2005 Z17DTH
  • Status: Offline
  • Cont inregistrat: 05 Apr 2010

  • Mesaj Privat
Eu nu stau in banii lor, deci mie pot sa-mi faca plata ultimul de pe lista dar obligatoriu cu dobanda aferenta. Si o sa le platesc din banii astia taxa anuala pe care o vor introduce. Daca ma uit in spate, statul român a facut mereu un ping-pong cu banii nostrii, in sensul ca initial ni i-a luat la inmatriculare... bagând mâna ca un nesimtit in buzunarul proprietarului de SH cumparat de pe afara, apoi a fost obligat sa ni-i restituie... doar ca o face cand vrea si la ce dobanda vrea.

Eu unul mi-am recuperat taxa auto la timpul ei, cu o dobanda premium. Asta pentru masina a doua cumparata in 2015... din pacate nu o pot grabi, nici influenta in vreun fel si vine cu o dobanda mai mica.
Skip ads

  1. Home
  2. Legislație, asigurări și taxe

Intră în ClubOpel!

check Cea mai mare comunitate Opel
check Întâlniri locale
check Skip Ads
check Vinzi/Cumperi
check Gratuit pe viață




CO+FB CO+FB CO+YT CO+IG CO+TWTR