Rezistenta are 4 pini
1 intrare (+) viteza maxima
2 intrare (+) viteza medie
3 intrare (+) viteza mica
4 intrare (-)
Iesirea, adica legatura dintre rezistenta si motor se face prin fire sudate atat in rezistenta cat si in motor, cele doua subansamble formand un singur reper/piesa de schimb. Din acest motiv nu se gaseste rezistenta de schimb.
Defectul cel mai comun este intreruperea rezistentei intr-un punct astfel incat nu mai fuctioneaza treapta medie si mica, ventilatorul pornind direct pe treapta maxima, pentru perioade scurte de timp.



In cele ce urmeaza o sa explic modul de inlocuire rezistentei cu piesa de schimb similara folosita pe Opel Meriva/Corsa. Codurile sub care se gasete piesa sunt: 1341721, 93341907, 93175501. Pretul in tara este de cca 100 lei “after market” sau 400 lei OEM. Cu un timp de asteptare de 4-5 saptamani se poate lua din China la cca 50 lei.




Din punct de vedere mecanic diferentele sunt minore; conectorul este inclinat cu cca 30 de grade fata de corpul rezistentei. In rest se potriveste in locul piesei vechi, atat la clema care agata in carcasa ventilatorului cat si prinderea cu surub.
Din punct de vedere electric, diferentele sunt considerabile, din acest motiv alti utilizatori au raportat ca montarea acestei piese pe Astra G, fara alte modificari, duce la arderea sigurantei de pe circuitul ventilatorului.

Pinii de pe rezistenta de Meriva sunt:
1 iesire (+) spre ventilator
2 intrare (+) viteza medie
3 intrare (+) viteza mica
4 intrare (+) viteza mare
In urma masuratorilor valoare rezistentelor este:
- 0.7 ohm pentru viteza mica
- 0.3 ohm pentru viteza medie
- sub 0.1 ohm (conexiunde directa) pentru viteza maxima.
O alta diferenta pe care am observat-o a fost la treapta maxima: la Astra G trepta maxima nu trece prin siguranta termica dar la Meriva trece. Consider abordarea de la Astra G mai sigura in exploatare, din acest motiv am unit pinii 1 si 4 la piesa de Meriva cu un fir de cupru cu sectiunea de 4 mm2, indoit peste lamele si cositorit.


Modificarile aduse instalatiei de pe masina au fost: (a se vedea si schita):
-am taiat firul (+) si (-) intre rezistenta originala si ventilator, cat mai aproape de rezistenta
-am taiat firul (+ viteza maxima) si (-) (cele doua fire groase din totalul de 4, care intra in mufa care se cupleaza cu rezistenta). Am ales pozitia optima, astfel incat sa fie acces la toate capetele rezulate in urma taieturilor. Am evitat taierea prea aproape de mufa sau prea aproape de partea invelita in tub protector.
-am unit firul (-) dispre masina cu firul (-) de la ventilator.
-am unit firul (+) dinspre masina cu firul coresounzator pinului 4 din mufa
-am unit firul corespunzator pinului 1 din mufa cu firul (+) de la ventilator.

Unde situatia a impus, am folosit ca prelungire fir de Cu litat de 4 mm2. Legaturile au fost cositorite si izolate corespunzator. Cu aceasta solutie s-a circulat doua luni/2000 km, cea mai mare parte din timp cu aerul conditionat pornit, fara probleme.
