Asa arata acum bordul:

Care ati mai desfacut borduri de masini vechi stiti ca majoritatea cadranelor sunt din tabla iar iluminarea se face ori de pe lateral ori din spate; lumina se 'imprastie' peste cadran in functie cat de puternice sunt becurile. In cazul meu sunt 4 becuri pentru toate cele 3 ceasuri plasate in spatele cadranelor spre margine. Cutia in care sunt puse ceasurile are peretii interiori albi. Din pacate becurile nu sunt suficient de puternice ca sa lumineze toata suprafata cadranului 😢 si daca iti mai vine din fata si unu care are nesimtirea sa mearga noaptea cu farurile aprinse nu mai vezi deloc bordul 😊. Asa CA CA tot romanu' inventiv am zis sa imi inlocuiesc becurile cu... leduri. Buun. Desfac bordu si vad ca nu am cum sa pun ledurile decat pe margine si sa bata direct pe ceas; ca in poza:

Da, stiu... naspa 😠. Mai am o varianta: as putea incerca cu leduri de alea super-puternice de la Zexstar montate in locul becurilor originale. Credeti ca ar fi destul de 'luminoase' cat sa se poata citi ceasurile noaptea? (varianta asta ar fi cea mai simpla).
Si, insfarsit, o alta varianta, de fapt cea pentru care am deschis topic nou. Am un display tft spart (de la un laptop). E sparta doar sticla aia in care sunt cristalele lichide. Plasticul si foliile alea de dispersie sunt perfecte. Ce m-am gandit... tai un cerc din plasticul si foliile acelea, pun leduri pe margini, lipesc peste o folie neagra decupata cu grafica ce vreau sa o am pe ceasuri si, voila, obtin plasma gauges 😛.
Bineinteles trebuiau sa se iveasca si probleme: mai intai am incercat sa pun ledurile pe margine sa vad ce iasa. Intr-adevar lumina este destul de omogena insa tot se pot observa locurile unde sunt puse ledurile.. pentru ca sunt LED-uri focalizate din acelea cu unghi destul de mic (de alea ieftine cu 1 leu 😛). Am citit pe undeva de leduri SMD... nu prea am inteles cum sunt alea... Nu au lentila de focalizare sau cum? Alea sunt ce caut eu pentru o lumina dispersata mai bine? (Original displayul are un neon.. deci nu sunt probleme de genul asta).
O alta problema ar fi faptul ca nu am gasit inca o metoda prin care sa tai plasticul fara sa se sparga... am un flex micut cu discuri de vreo 30 mm diam. poate sa incerc cu ala...
Si una dintre cele mai mari probleme: nu reusesc sa scot acul de pe ax!! Am mai intrebat odata si cineva mi-a raspuns 'cu furculita'. Probabil la ceasurile noi functioneaza fara probleme, dar la mine nu pot nicicum.. parca ar fi lipite pe ax. Si mi-e frica sa nu le rup daca trag mai tare. Care stie daca sunt lipite sau nu? Ati mai desfacut careva asa ceva?
Pe langa solutiile astea ar mai fi cea cu folia electroluminiscenta pusa peste cadranul original si peste ea folia decupata cu grafica... doar ca e mai greu de realizat, nu e fiabila si un alt minor impediment este ca nu se gaseste 😃.
Deci? ce parere aveti la ideea cu displayul tft? Cat de 'realizabila' este?