O mica istorioara:
masina cumparata la 141.000 km acum ~2 ani, autohtona;
la scurt timp (2 sapt) remapare EDS de la 125 cai la 155 si cuplu de la 280 cred stock la 380;
dupa cateva zeci de mii de km incercand sa storc mai multa putere din turbina ma joc la surubul wastegate, plec in teste si ii rup axul (limp mode, nervi bla bla bla);
oricum ea suiera de cand am cumparat-o, iar mecanicul a reactionat la modul "in sfarsit ti-a picat" desi initial noi cautam alte cauze, vreun furtun crapat, colier slab... etc;
intre timp am cautat pe net si am cumparat la pret de pachet "cateva" turbine, ghinion, niciuna pentru motorul meu insa stiam asta.
Acut apare problema turbinei cu axul rupt, reprezentanta vroia 2000E, cea mai ieftina am gasit-o la 600E prin timisoara cu cea veche la schimb daca era reconditionabila (evident nu, axul rupt)
Cheltuind toti banii pe pachet ma cam dureau cei 600E asa ca am hotarat sa arunc o privire mai atent prin dulap 😊) asta de touareg mi-a picat mai cu tronc, am facut repede flansa de galerie, am facut la comanda racordurile pentru ulei, am comandat furtunele hidraulice pentru racordurile respective, am facut super combinatii (s-ar lungi prea mult postul), montez tot si surpriza, turbina scuipa ulei pe evacuare mai rau ca o conducta, nu a avut cine sa imi spuna ca evacuarea uleiului o face forta gravitationala si trebuie sa fie perpendiculara spre pamant, la mine era tocmai invers iar pe langa asta turbina prevedea 2 galerii, una pentru ulei alta pentru apa probabl, eu am bagat pe ambele ulei, de abia dupa ce am acoperit cu sudura in flansa galeria 2 s-a ameliorat putin treaba.
Intre timp m-am cam documentat serios pentru partea de turbo si am ajuns la concluzia ca as putea roti miezul astfel incat evacuarea sa fie in jos, am ajuns cu chiu cu vai pe la 15 grade, sunt limitat mecanic de o tampenie si mai mult nu se poate. Partea de wastegate functioneaza la fix, s-au nimerit presiunile brici.
Avand turbina mai mare evident ca vroiam si mai multa putere, maiandrei mi-a cam taiat-o, pentru softurile custom neamtul ma cheama la el pe dyno, evident 500E fara drum si altele necesare si fara garantia ca masina rezista pe stand. M-am chinuit putin sa aflu datele turbinei sa nu mai ajung pe stand insa el a spus ca mai mult de 160 cai nu recomanda pe motorul asta si "discutiile se pot incheia" (nu ma cheama nici peppy (tipul cu speedster) sa ii platesc de 7 ori softul ca sa putem relua).
Acum ne apropiem putin de partea care va intereseaza:
La servici ma cheama sefu, "nu esti interesat de o economine a combustibilului?"; eu evident, am raspuns da, si imi arata un link cu hidroliza apei (instalatie pentru masina), se degaja hidroxy cum ii spun englezii, un amestec de oxigen si hidrogen HHO foarte inflamabil, iar ei spun ca scade consumul cu 20% sau ceva pe aici; imediat se aprinde beculetul, deja vizualizam in minte instalatia montata, ma documentez la greu, filmulete pe youtoube, chestia era realizabila, chiar vindea un taximetrist, altiii aratau pe tir 6 celule din astea, descarcasem nshpe variante de instalatii, foarte entuziasmat insa: pe forumurile respective cei contra aduceau argumente solide, nu poti castiga mai mult decat consumi, practic solicitai la greu alternatorul, obtineai niste vapori care ardeau violent insa raportul P&L = ~ 1 daca nu invers, trebe sa mai schimbi si alternatorul. Printre argumente pro sau contra nu mai retin, apare o chestie interesanta, hidrogenul la motoarele diesel imbunatateste calitatea arderii, aici s-a aprins un alt beculet: de unde cumpar hidrogen lichid sa implementez un fel de instalatie nos?
hidrogenul este foarte inflamabil, conditii speciale de depozitare, bla bla bla, s-a taiat macaroana. Apare un alt beculetz: de ce sa fac combinatia cu H2O cand pot sa fac cu CH4 (metan) care are 4 molecule de Hidrogen, evident mai aproape de scopul meu si de aici deviem usor catre GPL (finally).
Odata cuvantul GPL format deviem usor catre diesel + LPG si aflam ca mai sunt cativa pionieri printre care si guvernul australiei care a finantat un proiect cu rezultatul unei instalatii (Australian Gas) foarte performante menite sa elimine o parte din reziduurile nearse la diesel.
Practica e simpla: se ia o instalatie obisnuita, in cazul meu una pentru aspirate fara catalizaor, sonda lambda si alte tampenii (mai bine zis de dacie), se monteaza butelia in rezervor, se trage pe sub masina conducta de la butelie, la un moment dat merge pe langa cele de motorina, ajunge la vaporizator iar de la vaporizator intra inainte de turbina, turbina aspira gazul impreuna cu aerul, motorina se auto aprinde, gazul odata cu motorina si uite asa avem un surplus de combustibil pe langa motorina, care evident necesita si mai mult aer. Aici Australian Gas face o chestie interesanta, intervine la senzorul de presiune, practic corelat cu un senzor de temperatura al gazelor de evacuare sau poate cu un alt senzor de gaze nearse modifica presiunea. Eu am pus un potentiometru pe senzorul de presiune si practic mint ecu ca nu intra destul aer iar el comanda mai departe mai multa presiune la turbina, surplusul de aer dat de turbina il compensez cu gpl. Partea frumoasa este ca pe autostrada nu am sesizat diferente remarcabile la consum cu potentiometrul activ sau inactiv (insa cu aceeasi senzatie de putere, probabil diesel-ul merge pe aer mai mult), urmeaza cateva teste dyno insa colac peste pupaza cand activez instalatia si calc putin mai mult acceleratia incepe ambreiajul sa patineze, asa ca o sa aman putin datele concrete. Australienii spun ca poti merge cu 30% din amestec si o crestere de putere de 25%, romanii care ar vrea sa fie instalatia omologata si sa vanda si ei spun ca poti merge cu 40% din amestec. Din primele constatari referitor la consum cred ca si 40% e o cifra destul de reala, mai ramane de verificat partea cu temperatura, daca gazele ard complet si alte nebunii de genul asta.
O sa pun in scurt timp si ceva poze cu explicatiile necesare.
Primele impresii: nu as mai merge pe motorina simpla nici batut, e o altfel de masina, problema este ca electrovalva de pe vaporizator este una care se deschide in sarcina si inca nu ii gasesc o alta comanda in afara de butonul pe care il tot cuplez si decuplez (ceva in genul butonului sport dar care la relantiu ineaca si opreste masina).
turbina noua cu dopurile pe ea

surpriza cu uleiul pe evacuare, "instalatia de colectare"

barile de sustinere, cam aiurea sa treci burghiul prin masina

funny mates

sub turbosuflanta se observa vaporizatorul, desi speram sa nu il incalzesc sa intre gazul cat mai rece nu am avut noroc, it's a must

funny mates 2

pot aparea probleme (era vorba de o planetara din fericire, nu a facut nimic boom 😊) )

Nu spun costurile finale, s-ar umple pamantul de camicaze 😊)
Ar mai trebui sa pun o poza si de la "panoul" de comanda dar nu am pe moment