Am tot cautat n solutii pentru montarea unei centrale pe lemne/carbuni si am ajuns la urmatoarea chema, se pare ca si functioneaza.
Am vazut si la prieteni cunostinte tot felul de instalatii, inclusiv cu vana de amestec dar nu au scapat de probleme si majoritatea au schimbat cazanul dupa 3 ani ca s-a crapat din cauza condensului.
1. Valva de temperatura (costa undeva la 80lei)
In 2 ani de functionare nu am avut niciodata scurgeri si nici nu am vazut urme de condens. Am folosit si lemne ude, taiate de ~2 saptamani (s-a vazut numai pe gudronul depus).
Dupa cum se vede in poza, am folosit o supapa termica care deschide circuitul de apa catre calorifere cand apa ajunge la 60 grade. Daca apa are sub 60 grade o invarte numai in cazan. Poti in felul asta sa oferi o racire inceata si constanta cand se termina focul si eviti condensul.
La aprinderea focului, in fct de cata rabdare are fiecare ... eu incalzesc intai cazanul incet ca cateva vreascuri si las usa deschisa, dupa ce ajunge pe la 30grade pun lemne mai serioase. In general dureaza cam 40 min de cand fac focul pana se incalzesc caloriferele.
2. Izolati tevile! (eu am avut izolatia, dar din cate am inteles costa undeva la 100euro maxim).
Gasiti n solutii de izolat, eu am folosit izolatie clasica de spuma/burete pentru tevi si banda izolanta adeziva (cauciuc ignifug de ~3mm grosime) pentru coturi si imbinaturi de metal. Tevile le am din pvc, sunt mai durabile si mai sigure in caz de inghet (se dilata putin fara sa crape) si o si o pierdere calorica mult mai mica ca si cele de cupru, otel.
3. Instalatie clasica
Tevi mai groase in camere, mai mici in bucatarie, hol, baie, supapa de siguranta, 2 barometre cu temperatura/presiune, aerisitoare automate, vas de expansiune ... Detaliile astea vi le da magazinul de la care cumparati cazanul.
Sper sa va ajute si sa va scuteasca de neplaceri. Ca si autonomie am cam 8-10 ore, in situatia in care nu am nici un puffer si cazanul functioneaza intre 70-80 grade. Eu zic ca este mai mult decat perfect tinand cont ca autonomia normala este de maxim 6 ore. Nu stiu daca este din cauza chestiei cu valva de temperatura dar cred ca ajuta, plus izolatul tevilor.
Stiu ca pentru majoritatea temperatura este scazuta dar tinand cont ca am scapat de condens nu vad problema. Suprafata care o incalzesc este de ~120mp si am un cazan Gobe de 33kw. Cel mai moka care l-am gasit.

Daca aveti nevoie de ajutor va pot recomanda in Timisoara si imprejurimi o firma foarte buna pentru astfel de lucrari (destul de expensive) sau un instalator foarte priceput si cu experienta (dar binenteles fara facturier) 😊