Mie 03 Jun, 2015 11:58 pm
Desi este foarte tarziu faþã de momentul deschiderii topicului, postez ca sa va spun cum am rezolvat cu pierderile de ulei la pompa de vacuum. O sã înþelegeþi de ce a durat atât.
Pentru început am cumparat garnitura noua (acum 2 ani, aprox. 20 lei). De cum am vazut-o, mi-am dat seama ca nu are cum sa fie in regula. Este prea mica, practic nu iesea deloc din ºanþul de fixare de pe pompa. Este ºi prea îngustã, se aplicã pe suprafaþa planã a blocului motor deci ºansã de etanºare nulã. Oricum am schimbat-o dar aºa cum am anticipat tot aveam scurgeri.
Am strâns un pic mai tare, s-a rupt un filet în bloc motor ºi unul din suruburi nu mai þine.
Am pus silicon roºu, nici un efect.
Am stat cu problema peste un an. Anul trecut am încercat sa repar filetul în speranþa ca prin strângere corectã se va rezolva ceva. Am folosit pânã la urmã un helicoid cu prezon, strânge destul de bine, nu am forþat, dar tot aveam scurgeri. Am renunțat sã mai am vreo speranþã, puneam un pic de hârtie ca sã nu se prelingã uleiul pe motor ºi mi-am zis cã asta e. Aºa e la diesel, un pic de ulei, un pic de mizerie, .. 😊
Acum vreo 2 luni am cumparat un silicon de calitate (victor reinz), am scos garnitura cu totul, oricum nu avea nici un efect ºi am pus silicon în locul garniturii dupã ce am curãþat foarte bine suprafeþele. A þinut vreo 2 zile. Eram disperat din cauza acestei situații.
Dupã acesta am avut o altã idee cum cã de fapt scurgerile nu ar fi pe la garnitura pompei de vacuum ci se prelinge pe la garnitura de la capacul de culbutori. Am desfacut capacul, am curatat, garnitura era ok, am pus un pic de silicon în zonele de contact din zona pompei de vacuum, am strâns la loc. Oricum nu era stânsã prea bine. Efect zero.
Acum vreo 4 zile am avut altã idee. Am scos din nou pompa de vacuum (cred ca a 10-a oarã), am curãþat siliconul (un calvar, nu recomand silicon decât pe suprafețe ușor de curãțat) ºi am fãcut o garniturã din cea de la inelul capacului de la filtru de motorina pe care o pãstrasem dupã ce am schimbat uleiul.
Se potriveºte perfect ca ºi grosime, evident nu este lungimea corectã, am tãiat cât trebuie, am lipit capatele cu o picãturã de superglue mai mult pentru a mã ajuta la fixare. Partea cu tãietura am montat-o în partea superioara. Preventiv am pus ºi o picãturã de silicon Victor Reinz pe punctul de îmbinare. Am strâns la loc, senzaþia la strângere a fost perfectã în sensul cã simþeai cum se strânge cauciucul dupã care se ajunge la metal pe metal moment când nu mai are rost sã strângi cã rupi filetele aiurea. Îmi pare rãu cã nu am fãcut poze, dar este destul de clar despre ce este vorba.
Rezultat: dupã ce am circulat cu maºina peste 200km, motor încins, turaþie, nici o picãturã de ulei pe la pompa de vacuum!
Am rezolvat cu 0 lei ! Garnitura de fabricã este o porcãrie, mã mir cã þine la alþii!
Aceasta este pãțania mea cu aceastã garniturã și cu scurgerile de ulei pe la pompa de vacuum.