Sam 01 Jun, 2013 9:56 am
Cum a degenerat o discutie de la un anunt de cautare loc de munca ....
Parerea mea este ca totul depinde de cat de jos esti dispus sa cobori stacheta pretentiilor tale ...si asta intr-o discutie sincera cu tine insuti vis-a-vis de faptul ca ,,ce sti sa faci,, si ce oferi , altceva in afara de acele diplome de competente.
Una este sa nu platesti nici un fel de intretinere si sa ai nevoie de bani doar pentru tuning-ul masinii si iesitul in oras .... si cu totul alta cind ai niste responsabilitati gen facturi, rate , chirie, copil,etc. Determinant mai este si felul omului, educatia lui, conceptiile de viata , dorintele si motivarea lor, cultura, curajul si perseverenta ...si astea nu au intodeauna legatura cu diplomele.
Daca il ai ca model pe Becali care printr-un hazard stupid al sortii a ajuns din cioban magnat , sigur ca nu te trage ata sa mergi un biet instalator ...mai ales daca ai si o diploma + licenta in buzunar. Personal am intalnit taximetristi cu 2 facultati , vanzatoare cu licenta si lucratoare necalificata ,, cu litere,, Nu au gasit un loc pe masura pregatirii lor dar trebuie sa traiasca cumva ...si pana viata le va oferii o sansa , nu stau sa arda gazul de pomana. Faptul ca parintii au posibilitati sa te tina , ce sa zic , nu-i nici rau , nici bine ..... dar cred ca la un moment dat ar trebui sa intervina acea demnitate personala care sa te transforme intr-un luptator.
Ca unii au inceput greu ....cu naveta, rate si lipsuri .... pai asa cred ca am inceput aproape toti dintre noi ! Exceptiile vor ramane exceptii si pe mai departe.
Personal n-am urmat studii superioare pentru simplu fapt ca n-am vrut ! Daca vroiam , puteam trece peste faptul ca parintii au venituri modeste sau alte motive .... vad tineri care spala vase si vand shaorma ca sa se poata intretine in facultate ...jos palaria ! Actualul loc de munca l-am obtinut prin atitudine ! Pur si simplu m-am prezentat la sediul firmei in urma unui anunt din ziar ..... normal ca se cerea experienta si diploma ..... de unde frate ? Dar am insistat si cu un strop de noroc venit de sus mi s-a acceptat CV-ul anuntat fiind totusi ca n-am aproape nici o sansa. Normal ca mi s-a cerut sa prezint diplome cit si experienta ..... legat de diplome le-am spus sa mi se acorde 30 de zile si le aduc ce diploma vor ...experienta ? ..experienta se dobandeste si mai cu seama se demonstreaza ! N-ati vazut niciodata un meserias batran si prost ? ...pai am vazut contabila cu 24 ani vechime la care contabilitatea se oprea la cea primara ! ...macar din curiozitate acasa si tot se mai prindea ceva de ea in plus.
A fost insa determinanta atitudinea ! Nu m-am plans , nu le-am spus de greutati, rate si copil, nu m-am smiorcait si n-am blamat locurile de munca anterioare si nici n-am emis pretentii de salar ...plus ca am reusit sa le insuflu ideea ca sint dispus sa invat , sa invat si sa invat. Bine, o baza minima de cunostinte aveam dar imi lipseau acele cunostinte specifice domeniului. Mi s-a propus locul de munca pentru o perioada de 6 luni dupa care urma sa fiu re-analizat si in functie de progrese (sau nu) sa se ia o decizie. In aceste 6 luni am trait cu banii facuti din ,,manareli,, gen fatza blocului pt ca salariul nu-mi ajungea nici pentru tigari. Totusi , dupa aceasta perioada am fost angajat pe perioada nedeterminata ..... 4 luni mai tarziu mi s-a dublat salariul ..... dupa 2 ani s-a triplat.
Apoi mi s-a oferit un post net superior ...pe care l-am refuzat din cauza responsabilitatiilor ce generau un stres urias ( cel putin pentru mine).
Sigur , a ramas problema cu incadrarea ...... la studii medii grila de salarizare spune altceva decat la studii superioare si specifice.
Revenind la ideea de baza ce a dat nastere acestui topic ..... a te duce la un angajator si ai tranti cu mandrie 7 diplome pe masa , pe bune , nu vad de ce ai fi angajat ! Facand exceptie faptul cand pentru tine ,,s-a vorbit,, undeva ,,mai sus,,.
Mai exista si posibilitatea ce am aplicat-o eu ...... luat 20 de cv-uri sub brat si plimbat ( pe jos din lipsa de variante) pe la firmele la care banuiam ca ar exista un loc de munca in viitor pentru mine ...sau cit de cat asemanator dorintelor mele. Pentru ca una e sa vorbesti la tel cu o secretara plictisita care sa-ti spuna scurt si nazal ,,nu este,, ....si cu totul alta sa incepi o conversatie cu un director comercial sau de resurse umane care macar sa-ti promita vag avand CV-ul tau in mana , ca pe viitor sa tina cont si de existenta ta.
Diferenta o face ATITUDINEA !
hmmm...legat de pensie , sincer nu vad cine ar contribui la ea peste 20-30 de ani . Vad un nou curent printre tineri ...rusinea de a munci, in special munci ,, de jos,,. Si totusi cineva trebuie sa mai munceasca in tara asta ...chiar asa , cu jecmaneala ce-o practica statul roman pe banutzii aia ai tai si asa putini si chinuiti. Nu toti avem parinti ce fac afaceri cu statul asa cum nu toti putem pleca ,,dincolo,, pentru un salariu mai decent.