Avand o problema cu turbina, care scoate un fluierat ciudat (de astazi este deja groaznic), si auzind tot felul de ipoteze ca ar fi posibil sa fie si din alta situatie acel fluierat (furtun intercooler, egr, etanseitate slaba la una din garniturile de la evacuare in special intre evacuare si EGR, etc), gandindu-ma ca ar putea fi si pe undeva in zona EGR si cautand pe net, am aflat ca este oricum recomandat sa fie curatat cam odata la 50.000-60.000Km (masina mea are 109.000Km), asa ca am zis sa ma apuc sa demontez si sa curat ! Am facut aceasta operatiune si am sa atasez cateva poze si pentru altii care au nevoie, ca eu am cautat pentru Astra H informatii despre montat si demontat subansamble motor (in special Turbina, EGR, Evacuare, etc) si stiu cat de putin se gaseste si cat de relativ! M-au ajutat f mult informatiile oferite de catre dancuciureanu in acest topic, si tin sa-i multumesc mult! Asa ca sper sa ajute pe cineva si informatiile mele.
- In primul rand trebuie sa aveti la indemana chiei de 13 de diferite modele (pentru demontarea bateriei si sistemului EGR) si de 7 (pentru desfacerea colierelor care fixeaza teva de admisie si furtunul de la Intercooler), si cred ca mai erau vreo 2 marimi de suruburi !
- Ca sa aveti mai mult acces desfaceti bateria + tavita pe care sta.
- Desfaceti furtunul care vine din intercooler
- Scoateti teava care vine de la filtrul de aer
- Desfaceti suruburile de la teava care vine din evacuarea (aceea lucioasa, de inox)
- Scoateti furtunul care vine din vasul de expansiune (antigel) si recomand montarea unui surub in el.. pentru a nu da voie antigelului sa iasa in momentul in care scoateti sistemul de la EGR.
- Demontati teava neagra care pleaca catre admisie
- Incepeti sa desurubati suruburile care fixeaza sistemul EGR
- Scoateti EGR
Eu am scos aprox 2 pumni de calamina (funingine / negreala) de pe toata aceasta instalatie, dupa aceea este adevarat ca parca "respina" mai bine motorul, in concluzie toata operatia a avut sens si a meritat, o recomand oricui are o masina cu peste 50.000Km la bord si nu a efectuat niciodata aceasta operatiune.
Curatarea am facut-o cu decarbusolv si spray din acela decapant care se da si pe suruburi pt a le desface mai usor, care stiu ca se mai sufla si in carburatoare pentru a le curata.
Dar problema de la care am plecat tot nu am rezolvat-o, masina "fluierand" in continuare, de azi (cum am zis mai sus) a inceput sa faca chiar fff rau acel fluierat, de mi-e si frica sa o mai scot din parcare., in concluzie, oricat de mult am sperat eu sa nu fie turbina, ea a fost de vina de la bun inceput si n-am scapat de belea.
Asa ca va rog daca imi poate spune si mie cineva cum se DEMONTEAZA turbina la un Astra H sau macar sa posteze niste poze cu motorul Z17DTH/DTL vazut din fatza (pe partea turbinei) sa vad si eu exact cam pe unde sunt suruburile care ar trebui sa le desfac, cate sunt, etc.. ca sa stiu de unde sa incep si ce/cum trebuie sa scot ca sa-mi fac loc.
Deoarece am cautat pe net de mi-a crescut par alb si n-am gasit nimic concret, cel putin poze cu motorul sunt cateva si toate: ori cu el montat pe masina ori cu el intr-o parte, de se vede doar scutul termic al turbinei.
Si daca imi poate recomanda cineva un reconditionator de turbine mai bun si cam la ce pret ar fi aceasta operatie, sau de unde pot sa cumpar si eu o turbina reconditionata in stare f buna la un pret mai rezonabil, noua m-am interesat si este 1100 E (4500 - 5000 RON)
Multumesc mult, si sper sa fie de folos ce am aberat eu pe aici !