Dimensiunea normala a anvelopelor de pe vectra B1 este 185/70/14. La aceasta dimensiune este calibrat vitezometrul.
De obicei pe cartea de identitate sunt scrise 3 dimensiuni acceptate pentru vectra B1: 185/70/14 , 175/70/14 si 195/65/15.
Intre cele doua dimensiuni acceptate pe 14 inch nu este mare diferenta iar vitezometrul nu indica erori mari (la 100km/h cu 175/70/14 ai de fapt 98km/h mai putin iar la 50 km/h ai circa 49 km/h).
Insa intre dimensiunea standard 185/70 /14 si cea de 195/65/15 inscrisa in carte si in manual sunt diferente destul de mari si la 100km/h ai de fapt aproape 104km/h. Creste si consumul si servodirectia merge mai greu.
Era mai indicata dimensiunea 195/60/15 care este foarte aproape ca marime de 185/70/14.Diferentele sunt infime la vitezometru dar ramane problema consumului mai mare (nu foarte mult) si a miscarii mai grele a servodirectiei.
Nu recomand sa fie puse anvelope de dimensiuni diferite pe axele fata-spate , decat daca intre ele sunt diferente foarte mici(sub 2.5%), si nici atunci eu nu as pune. E posibil ca Sistemul ABS sa nu functioneze corespunzator.Aveti aici un calculator pentru echivalentele intre dimensiuni:
http://www.tacomaworld.com/...5-70r14-195-65r15
Am incercat sa obtin de la reprezentantele Opel o hartie cu toate dimensiunile acceptate pe vectra B.
Unii mi-au cerut bani dar altii mi-au dat gratuit hartia respectiva. Cine are nevoie de ea , o trimit pe mail gratuit.
Am inteles ca daca ai noroc si gasesti pe cineva de treaba la RAR , ei iti trec toate dimensiunile care le-au ei omologat ei de-a lungul anilor pentru vectra B, si e posibil ca aceste dimensiuni sa fie mai multe decat cele din cartea de identitate.